Δευτέρα, Μαρτίου 19, 2018

Θεατρική παράσταση "ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ" στον ‘Αρχίλοχο’

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΜΜΕ
Πολιτιστικός σύλλογος «ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ»

Θεατρική περίοδος 2018

«ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ» του Neil Simon
Μετάφραση  Ερρίκος Μπελιές

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Αρχίλοχος συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του στο ανέβασμα σημαντικών θεατρικών έργων, παρουσιάζει την παράσταση ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ του Αμερικανού συγγραφέα Neil Simon σε σκηνοθεσία Πάνου Κέκα.

Το έργο είναι από τα πιο γνωστά της σύγχρονης  δραματουργίας  και ο Νιλ Σάιμον, ένας από τους πιο πετυχημένους  θεατρικούς συγγραφείς του εικοστού αιώνα. Η παράσταση  παίζεται συνέχεια με μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο.
 Λίγα λόγια για το έργο:

Οι Ηλίθιοι (Αγγλ. Fools ) είναι μια ανάλαφρη ρομαντική κωμωδία που διαδραματίζεται σε ένα χωριουδάκι της Ουκρανίας στα τέλη του 1800.             
Θρυλείται ότι το έργο γράφτηκε στα πλαίσια ενός διακανονισμού στο διαζύγιο του Νιλ Σάιμον από τη σύζυγό του. Ο Σάιμον της παραχωρούσε τα κέρδη του από την επόμενη θεατρική του δουλειά και έτσι αποφάσισε να γράψει ένα υποδεέστερο έργο που δεν θα ανέβαινε για πολλές παραστάσεις. Με δεδομένο ότι το έργο κατέβηκε μετά από 40 παραστάσεις, πέτυχε το στόχο του. Έκτοτε βέβαια το έργο έχει ανεβεί αμέτρητες φορές από θιάσους σε όλο τον κόσμο.       

Υπόθεση

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα μικρό χωριό της Ουκρανίας, το Κουλιέντσικοφ. Ο δάσκαλος Λέων Τολτσίνσκι καταφθάνει στο χωριό και μετά από μερικές επεισοδιακές συναντήσεις με τους όχι και τόσο ευφυείς κατοίκους του χωριού θα βρει το σπίτι του νέου του εργοδότη, Ζουμπρίτσκι. Εκεί θα γνωρίσει τη σύζυγό του Λένια και την κόρη τους Σοφία την οποία και θα ερωτευθεί παράφορα. Θα παρατηρήσει όμως πάλι ότι και αυτή είναι το ίδιο αν όχι περισσότερο αδαής όσο και οι υπόλοιποι.
Σύντομα θα ανακαλύψει ότι η ηλιθιότητα των κατοίκων δεν είναι συμπτωματική αλλά το αποτέλεσμα μιας κατάρας που βασανίζει την περιοχή για 200 χρόνια, και πως θα πέσει και ο ίδιος θύμα της αν δεν καταφέρει σε 24 ώρες να εκπαιδεύσει τη Σοφία ή να παντρευτεί μια απόγονο της οικογένειας του ανθρώπου που έριξε την κατάρα...
Σκηνοθετική προσέγγιση: Όλοι όσοι καταπιάσθηκαν με το έργο το αντιμετώπισαν ως μια φάρσα για την ανθρώπινη βλακεία. Κι όμως! Πολλά και σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν από την ανάλυση των χαρακτήρων. Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην ηλιθιότητα και την «εξυπνάδα», την άγνοια και την «μόρφωση» που πρεσβεύει ο σύγχρονος πολιτισμός μας. Ποια είναι η ουσία της εκπαίδευσης, της στοχευμένης και επιλεκτικής γνώσης; Μας οδηγεί άραγε στην απόλυτη ευτυχία ή μας κάνει ένα ακόμα γρανάζι, μία γκρίζα ομοιομορφία στον αιώνα της υπερπληροφόρησης;
Η σκηνοθεσία ανατρέπει τα μέχρι τώρα στερεότυπα και προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση του έργου. Όχι, οι Ηλίθιοι δεν είναι απλές καρικατούρες  που υπάρχουν για να παράγουν γέλιο στον θεατή. Είναι άνθρωποι με συναισθήματα που απολαμβάνουν τις χαρές της ζωής και αντιμετωπίζουν τον τρόμο και την δύναμη της εξουσίας με χιούμορ και ειρωνία. Και ο έρωτας; Υπάρχει πραγματικά ή χάνεται στην προσπάθεια της «μόρφωσης» να καταστρέφει τα όνειρα και την δημιουργικότητα;
Η συνέχεια στην …σκηνή!
Πρωταγωνιστούν (Αλφαβητικά)
ΧΑΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ      Γκρέγκορ Γιουσέκεβιτς
ΙΩΣΗΦ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ   Σλόβιτς
ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΥΔΗΣ   Νικολάι Ζουμπρίτσκυ
ΤΖΑΝΝΗΣ ΚΟΡΤΙΑΝΟΣ   Λέων Τολτσίνσκυ
ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΑΣΕΛΑ    Σοφία Ζουμπρίτσκυ
ΧΑΡΑ ΜΑΤΣΑΓΓΟΥ     Λένυα Ζουμπρίτσκυ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΡΕΚΑΣ     Δικαστής
ΘΩΜΑΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ   Μίσκιν
ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ     Γιέντσνα
ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣ  Σνέτσκυ

Σκηνοθεσία   ΠΑΝΟΣ ΚΕΚΑΣ
Βοηθοί σκηνοθέτη    ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΥ
                                   ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ
                                   ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΙΤΣΟΥ
Σκηνικά –Κοστούμια  ΠΑΝΟΣ ΚΕΚΑΣ - ``ΓΚΑΡΝΤΑΡΟΜΠΑ``
Sound Design  ΝΑΤΑΛΙ ΒΥΡΙΝΗ
Φωτισμοί  ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΥΡΓΑΝΙΔΗΣ
Μουσική επιμέλεια  ΠΑΝΟΣ ΚΕΚΑΣ
Φωτογραφίες-Αφίσα  ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΥΚΗΣ
Μακιγιάζ   ΜΑΡΙΑ ΚΥΔΩΝΙΕΥΣ
Κομμώσεις  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΑΣ
Κατασκευή σκηνικού   ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣ-ΑΝΤΩΝΗΣ
Ειδικές κατασκευές    ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ-ΘΩΜΑΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
Αντικείμενα   ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ
Εκτυπώσεις    Chilli promotions
Θερμά ευχαριστούμε τον σκηνογράφο Μιχάλη Σδούγκο για την πολύτιμη βοήθεια του.

Ευχαριστούμε
Δήμο Πάρου, ΚΔΕΠΑΠ, Θανάση Μαρινόπουλο, Γιώργο Φασιανό, Bebop cafe, Παρέα καφέ, Μαρία Αργυροηλιοπούλου, Erkyna travel, Αργύρη Ταντάνη, Βιβλιοπωλείο Αναγέννηση, Μαργαρίτα Μασέλα.
                                                               
Χορηγοί
BLUE STAR, Παλαιοπωλείο`` Τα πάντα όλα`

Παραστάσεις: 23,24,25&26 Μαρτίου στην αίθουσα του Αρχίλοχου. Ώρα 20.45
Προπώληση: Παροικιά. Βιβλιοπωλείο Αναγέννηση. Νάουσα. Κατάστημα Ταντάνης.


Είσοδος 5,00€
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου