Πέμπτη, Δεκεμβρίου 15, 2016

Ήττα Σόιμπλε: Περνάει το βοήθημα, "ξεπαγώνουν" τα μέτρα

Πρωτοφανής απομόνωση της Γερμανίας στις Βρυξέλλες, αίσθηση από την αυστηρή παρέμβαση του Ολάντ

Ήττα Σόιμπλε: Περνάει το βοήθημα, "ξεπαγώνουν" τα μέτρα

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εγκριθεί από τους Θεσμούς το «πακέτο» παροχών Τσίπρα και να «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, καθώς, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που φθάνουν από τις Βρυξέλλες, η σκληρή γραμμή Σόιμπλε οδήγησε σε πρωτοφανή απομόνωση της γερμανικής πλευράς και σε μια πολιτική ήττα.
Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους και για τα νησιά δεν αντίκεινται στις συμφωνίες με τους δανειστές, αναμένεται να αποφανθούν οι Θεσμοί, αλλά θα υπενθυμίσουν την υποχρέωση της ελληνικής πλευράς να ενημερώνει προκαταβολικά τους δανειστές για ανάλογες πρωτοβουλίες στο μέλλον, κάτι που δεν συνιστά πρόβλημα για την Αθήνα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Η κρίση στις σχέσεις Βρυξελλών - Αθήνας, που προκλήθηκε από τις χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του εκπροσώπου του προέδρου του Eurogroup, περί αναστολής της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, πήρε σοβαρές πολιτικές διαστάσεις σήμερα, στο περιθώριο της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, με τρόπο που ανέδειξε την... πολιτική μοναξιά του Β. Σόιμπλε.
Ο Γάλλος επίτροπος Μοσκοβισί ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι μόνο η Γερμανία έθεσε στο Eurogroup θέμα «παγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Ολάντ, που ερμηνεύθηκαν ως μια σαφής επιθετική κίνηση προς τον Β. Σόιμπλε, καθώς ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις για το χρέος έχουν ληφθεί στις 5 Δεκεμβρίου από το Eurogroup και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.
Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση πλήρους πολιτικής απομόνωσης της Γερμανίας σε κάποιο σοβαρό ευρωπαϊκό θέμα, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η σημερινή «σιγή» από το Βερολίνο.
                            
                                                                           πηγή     sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου