Τετάρτη, Απριλίου 26, 2017

Ανδριώτης (αντιπ. ΔΕΗ): Δαπάνες 1,5 δισ. ευρώ για τις ΑΠΕ το 2016 - Στα 290 ευρώ Mw/h το κόστος των φωτοβολταικών



Ανδριώτης (αντιπ. ΔΕΗ): Δαπάνες 1,5 δισ. ευρώ για τις ΑΠΕ το 2016 - Στα 290 ευρώ Mw/h το κόστος των φωτοβολταικών
Οι δαπάνες για να πληρωθούν οι ΑΠΕ το 2016 ήταν 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η μέση τιμή των φωτοβολταϊκών είναι 290 ευρώ/MWh...
Ένα μεγάλο μέρος του λογαριασμού στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι το κόστος των ΑΠΕ και ειδικά των Φωτοβολταΐκών, είπε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Ανδριώτης απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η επιχείρηση για τις τιμές του ρεύματος, στην ομιλία του σε ημερίδα με θέμα «Ενέργεια: Επενδύσεις, απασχόληση και εξαγωγές».
Όπως είπε, οι δαπάνες για να πληρωθούν οι ΑΠΕ το 2016 ήταν 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η μέση τιμή των φωτοβολταϊκών είναι 290 ευρώ/MWh. 
Για την υποχρέωση μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% είπε, ότι «στην παράγωγη η ΔΕΗ είναι ήδη κοντά στο 50%» και συμπλήρωσε ότι «το πρόβλημα είναι στη λιανική, όπου κατά τη γνώμη μου δεν μπορείς να επέμβει κανείς “με αποφασίζουμε και διστάσουμε”». 
Υποστήριξε δε, ότι «ακόμη και αν ψηφιστεί νόμος, θα είναι δύσκολο να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ».
Ακόμη, αφού επεσήμανε ότι το σύνολο των παγίων της ΔΕΗ ανέρχονται σε 13 δισ. ευρώ, τόνισε ότι ο μέσος όρος των ετήσιων επενδύσεων της επιχείρησης την τελευταία 7ετία ήταν 916 εκατομμύρια ευρώ και ότι συνολικά η ΔΕΗ επένδυσε 5,8 δισ. ευρώ.
Όπως είπε, μόνο οι επενδύσεις στα ορυχεία τα τελευταία χρόνια διπλασιάστηκαν, ενώ μόνο το 2016 η ΔΕΗ έδωσε 145 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά του χωριού Ποντοκόμη, η περιοχή του οποίου θα αποδώσει ως νέο λιγνιτικό κοίτασμα σε 10 χρόνια.
«Η διαχείριση του λιγνίτη έχει μεγάλο κεφαλαιακό κόστος, μεγάλο χρόνο μελέτης, κόστος απαλλοτριώσεων, μετεγκαταστάσεων και μεγάλα σταθερά λειτουργικά κόστη, όπως και κόστος για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα» είπε ακόμη και συμπλήρωσε ότι «το ίδιο ισχύει και για τα υδροηλεκτρικά, τα οποία επιπλέον έχουν διακυμάνσεις διαθεσιμότητας».
Σημείωσε δε, ότι «αυτά είναι γνωστά στους δανειστές, οι οποίοι επιμένουν να πωληθούν υδροηλεκτρικά».
Απαντώντας στις επικρίσεις για το κόστος των εργαζομένων, είπε ότι «επειδή πολύς λόγος γίνεται για την αποδοτικότητα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, να πω, ότι με βάση στοιχεία του ΣΕΒ η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ανά εργαζόμενο στην ηλεκτροπαραγωγή είναι 187.000 ευρώ, όταν στις τράπεζες είναι 95.100 και στον τουρισμό 30.100 ευρώ». 
«Τα στοιχεία αυτά» υπογράμμισε «απαντούν στις αιτιάσεις».

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

                                                                                                    πηγή  bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου