Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ (ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥ)



ΝΕΑ- ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥ

Είναι γνωστό ότι ένας μεγάλος αριθμός αθλητικών διοργανώσεων λαμβάνει χώρα ετησίως τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με συνεχώς αυξανόμενους μάλιστα ρυθμούς και αριθμούς συμμετεχόντων. Ενώ δίνεται μεγάλη έμφαση στη διαφήμιση ή άλλα στοιχεία της διοργάνωσης, συχνά δεν δίνεται η ανάλογη σημασία στην εξασφάλιση της ασφάλειας των συμμετεχόντων. Εκτός από τον αιφνίδιο θάνατο ή το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, μια μεγάλη γκάμα ανεπιθύμητων επιπλοκών μπορεί να λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα αντοχής, συμπεριλαμβανομένου των δυνητικά θανατηφόρων επιπλοκών της βαριάς υπονατριαιμίας, της θερμοπληξίας ή της σοβαρής υπογλυκαιμίας.   
Το ΚΥ Πάρου, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση των διοργανωτών του 8ου Γύρου της Πάρου, οργάνωσε την Ιατρική κάλυψη του αγώνα κατά τρόπο που ξεπερνά τις προδιαγραφές ασφαλείας  της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγώνων αντοχής τόσο της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού. Το σχέδιο εκπονήθηκε από τον Επιστημονικό Διευθυντή  του ΚΥ, (μετεκπαιδευμένου στην Επείγουσα Ιατρική και Μαραθωνοδρόμου) κ. Τζανίδη Γεωργίου μετά από μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας σε συνεργασία με τους ακόλουθους Ιατρούς/πιστοποιημένους διασώστες/εκπαιδευτές στην ΚΑΑ, τους οποίους και ευχαριστεί θερμά:

  1. Παναρίτη Βασίλειο Δ/ντη Ακτινολογίας και δρομέα
  2. Χατζηγεωργίου Βασίλειο, Καρδιολόγο
  3. Μαλαματένιου Νικολέτα, διασώστη ΕΚΑΒ Πάρου
  4. Ζώβα Σπυριδούλα, διασώστη ΕΚΑΒ Πάρου
  5. Σιφναίου Μαρία, νοσηλεύτρια ΚΥ Πάρου και Μαραθωνοδρόμο

      Το σχέδιο αποτελούνταν από τις εξής, πρωτοπόρες για τα δεδομένα των αγώνων αντοχής, συνιστώσες:

  1. Ύπαρξη 6 διαφορετικών σταθμών υγειονομικών με απινιδωτή, διασκορπισμένων στη διαδρομή των 52km με δυνατότητα άμεσης μετακίνησης μετά από εντολή του συντονιστικού κέντρου. Στόχος: η πρώτη απινίδωση (ή διάγνωση/αντιμετώπιση συχνών επειγουσών καταστάσεων με ενδοφλέβια φάρμακα) εντός 5-10’ από το συμβάν. Δυνατότητα εξειδικευμένης αναζωογόνησης στο τόπο του συμβάντος (διασωλήνωση, οξυγόνο, φάρμακα), εντός 20’-25’.
  2. Άμεση εμπλοκή των δρομέων στις πρώτες βοήθειες των συναθλητών τους (πρώτος κρίκος αλυσίδας επιβίωσης). Δυνατότητα επικοινωνίας όλων με το συντονιστή Ιατρό. Μείωση του οποιοδήποτε δισταγμού για παροχή βοήθειας σε συναθλητή με ιατρική ενημέρωση για τυχόν κινδύνους αλλά και σύντομη εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες κατά τη διάρκεια της τεχνικής ενημέρωσης των δρομέων
  3. Δημιουργία κεντρικού συντονιστικού κέντρου με επικοινωνία και συντονισμό όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων (δρομέων, εθελοντών, υγειονομικών ). Όλοι οι δρομείς είχαν εκτυπωμένο στα βραχιόλια του αγώνα το τηλέφωνο του συντονιστή.  
  4. Εφαρμογή των νεώτερων διεθνών κατευθυντηρίων οδηγιών (Ολυμπιακής Επιτροπής, Αθλητιατρικών Οργανώσεων) και δημιουργία πρωτοκόλλων αντιμετώπισης των διαφόρων επειγουσών καταστάσεων που τυχόν θα  ανέκυπταν.    

            Το Κέντρο Υγείας Πάρου με τη συγκεκριμένη οργάνωση, ξεπέρασε κατά πολύ τα στάνταρντ ασφαλείας του συνόλου σχεδόν των αγώνων αντοχής, ξεπερνώντας ακόμη και πολύ μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι στο μέλλον και άλλοι διοργανωτές θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας, ακολουθώντας ένα μέρος ή το σύνολο των προδιαγραφών ασφαλείας του 8ου Γύρου της Πάρου.  
            Ο από μας Πρόεδρος της ΔΕ του ΚΥ , θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ , τον εμπνευστή και πρωταγωνιστή αυτής της καινοτομίας κ. Γεώργιο Τζανίδη, Επιστημονικό Διευθυντή, καθώς και τους προαναφερόμενους ιατρούς, νοσηλεύτρια και διασώστριες για την ομόρρυθμη προσφορά και βοήθεια τους στην πρωτοπόρο αυτή προσπάθεια μας. Επίσης να ευχαριστήσουμε τον κ. Καρποδίνη Αλέκο με τη δωρεά του οποίου έγινε πλήρες service στα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ



ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΒΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου