Πέμπτη, Νοεμβρίου 23, 2017

ΥΠΕΞ: Υψηλού ηθικού και πολιτικού συμβολισμού, η υποψηφιότητα Μουζάλα


Υψηλού ηθικού και πολιτικού συμβολισμού, χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την υποψηφιότητα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτική για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αφορμή σχετική επιστολή προς το Συμβούλιο της Ευρώπης της «Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», τονίζοντας ότι ο κ. Μουζάλας «εφάρμοσε την κυβερνητική πολιτική στον τομέα του με ανθρωπισμό και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα»

Υψηλού ηθικού και πολιτικού συμβολισμού, χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την υποψηφιότητα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δηλώνουν πηγές του υπουργείου, με αφορμή σχετική επιστολή προς το Συμβούλιο της Ευρώπης της «Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ)», τονίζοντας ότι ο κ. Μουζάλας «εφάρμοσε την κυβερνητική πολιτική στον τομέα του με ανθρωπισμό και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα».
Επιπλέον στις επικρίσεις της ΕΕΔΑ ότι η θητεία του κ. Μουζάλα «χαρακτηρίζεται από την απαρέγκλιτη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας» και από «ταχύρρυθμες διαδικασίες ασύλου», πολλές φορές «χωρίς τις ελάχιστες διαδικαστικές εγγυήσεις», οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως «η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν είναι προσωπική επιλογή του κ. Μουζάλα, αλλά η ομόφωνη ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος», η υλοποίηση της οποίας «συνίσταται στην απόλυτη εξασφάλιση του δικαιώματος εξατομικευμένης κρίσης κάθε αιτήματος ασύλου, με δυνατότητα διοικητικής επανεξέτασης και πλήρους δικαστικής προστασίας».
Συγκεκριμένα οι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών δηλώνουν:
Το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι η υποψηφιότητα του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι υψηλού ηθικού και πολιτικού συμβολισμού, ακριβώς γιατί ο κ. Μουζάλας εφάρμοσε την κυβερνητική πολιτική στον τομέα του με ανθρωπισμό και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η πολιτική αυτή εφαρμόσθηκε αποτελεσματικά, παρά τις μεμονωμένες ελλείψεις και αδυναμίες ορισμένων υποδομών, αναπόφευκτες λόγω των περιορισμών της οικονομικής κρίσης και του μεγέθους της πρόκλησης: πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες ή μετανάστες πέρασαν τα ελληνικά σύνορα τα δύο τελευταία χρόνια. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες της χώρας και του ελληνικού λαού έγιναν, δικαίως, αντικείμενο θαυμασμού από την παγκόσμια κοινή γνώμη αλλά και τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Η ΕΕΔΑ κατακρίνει την θητεία του κ. Μουζάλα διότι, κατ’ αυτήν, «χαρακτηρίζεται από την απαρέγκλιτη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας» και από «ταχύρρυθμες διαδικασίες ασύλου». Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Η απόφαση της κυβέρνησης, την οποία υλοποιεί ο κ. Μουζάλας, συνίσταται στην απόλυτη εξασφάλιση του δικαιώματος εξατομικευμένης κρίσης κάθε αιτήματος ασύλου, με δυνατότητα διοικητικής επανεξέτασης και πλήρους δικαστικής προστασίας. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, εφόσον η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου με πλήρη σεβασμό των σχετικών συνταγματικών και διεθνών εγγυήσεων.
Δεν είναι άξιες αντίκρουσης οι υπόλοιπες αιτιάσεις της επιστολής, γιατί είναι προφανής η αντιφατικότητα και κακοπιστία τους. Επικρίνεται, για παράδειγμα, «η απόφαση του Υπουργείου να απαγορεύσει τη δυνατότητα συμμετοχής στα προγράμματα εθελούσιας επιστροφής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, σε περίπτωση που οι απορριφθέντες σε πρώτο βαθμό αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, έκαναν χρήση του δικαιώματος προσφυγής τους». Κάθε καλόπιστος άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι τα δύο αυτά αιτήματα, επιστροφής στη χώρα προέλευσης και παροχής ασύλου είναι αντίθετα μεταξύ τους και αλληλοαποκλειόμενα. Εντελώς ανάξιες σχολιασμού είναι και οι διαστρεβλωμένες, με την απόσπαση τους από τα συμφραζόμενα, αναφορές σε δηλώσεις του Υπουργού, του οποίου η θητεία στα δικαιώματα είναι γνωστή και μάλιστα επί του πεδίου και όχι επί του χάρτου, όπως αυτή ορισμένων επικριτών του.
Αυτό που καθιστά όμως ανειλικρινή και ανάξια υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων την επιστολή, είναι ότι προσπαθεί να αποκρύψει ότι πραγματικός της στόχος της δεν είναι ο Γιάννης Μουζάλας, αλλά η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Έτσι εξηγούνται τα μισόλογα για «τη συστηματική και αδιάκριτη επιβολή του γεωγραφικού περιορισμού» ή οι αναφορές στο ότι «η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα για την επιστροφή Σύρων προσφύγων».
Η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν είναι προσωπική επιλογή του κ. Μουζάλα, αλλά η ομόφωνη ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι ο μόνος τρόπος διευθέτησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και βασική προϋπόθεση για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, αντικειμενικά τοποθετούν τον εαυτό τους στο ίδιο στρατόπεδο με αυτούς που χτυπούν τα τύμπανα της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου