Τετάρτη, Μαρτίου 09, 2016

Ραγδαίες εξελίξεις υπέρ της Ελλάδας: Αξιολόγηση – express και ελάφρυνση του χρέους


Του Πέτρου Παπαβασιλείου
Τεκτονικές μεταβολές υπέρ της Ελλάδας -που όμοιές τους δεν έχουν υπάρξει ποτέ άλλοτε στα χρονικά- καταγράφηκαν στην συνεδρίαση του Eurogroup: Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επενέβη τέσσερις φορές υπέρ των θέσεων της Αθήνας, ο πρόεδρος του οργάνου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, άνοιξε το θέμα το χρέους σε μια πρωτόγνωρη βάση, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, αποδόμησε πλήρως τη θεωρητική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM – European Stability Mechanism), Κλάους Ρέγκλιγνκ έδωσε το σύνθημα για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του altsantiri.gr, ένα από τα πρώτα θέματα της συνεδρίασης του Eurogroup ήταν η ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στη χώρα μας. Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, παίρνοντας το λόγο, είπε σε αποφασιστικό τόνο: «Ο δικός μου ο εκπρόσωπος (σ.σ. Νικόλα Τζιαμαριόλι) θα είναι την Τρίτη (8/3) στην Αθήνα. Όποιος θέλει ακολουθεί…». Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υποστήριξε: «Είναι δόκιμο να αποφασιστεί τώρα το πότε θα βρεθούν οι εκπρόσωποι στην Ελλάδα, γιατί θα πρέπει να δουλέψουν όλοι μαζί». Αυτή, ήταν η πρώτη παρέμβαση υπέρ μας από την πλευρά του γερμανού ΥΠΟΙΚ.
Στη συνέχεια, στο επίκεντρο της συζήτησης, βρέθηκε -με βάση τις ίδιες πληροφορίες-, η αξιολόγηση. Ο κ. Σόιμπλε έδειξε να ασπάζεται τις θέσεις της Αθήνας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών το συντομότερο δυνατόν, λέγοντας χαρακτηριστικά -σε τρεις, μάλιστα, διαφορετικές χρονικές στιγμές-, «να τελειώνουμε με την αξιολόγηση». Η τοποθέτηση αυτή από την πλευρά του γερμανού ΥΠΟΙΚ λειτούργησε καταλυτικά, δίνοντας «σήμα» για το κλίμα που τελικώς επικράτησε. Πάντως, απρόσμενα υπέρ της Ελλάδας, κινήθηκε και οΓερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εμφανώς εκνευρισμένος από την διστακτικότητα ορισμένων μελών, αναγκάσθηκε να πει -πιέζοντας περαιτέρω τα πράγματα- ότι θέλει ξεκάθαρες απαντήσεις, γιατί είναι έτοιμος να δεσμευθεί δημόσια, εννοώντας τις δηλώσεις που έκανε αργότερα.
Σε μια άλλη «στροφή» της συνεδρίασης του Eurogroup, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του ελληνικού χρέους, με παρόντα εκπρόσωπο του ΔΝΤ. Ρόλο «διαιτητή» για το ζήτημα ανέλαβε ο Πιερ Μοσκοβισί. Ο γάλλος Επίτροπος, υποβοηθούμενος κυρίως από τον πρόεδρο του Eurogroup, κατέστησε σαφές ότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διαθέτουν τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες να διαχειρισθούν επαρκώς την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις πιέσεις του, επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξουν δραστικά μέτρα για την απομείωση του χρέους. Η «απάντηση» ήρθε από τον κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος είπε: «Ασφαλώς και θα βοηθήσουμε για το χρέος της Ελλάδας».
Έγκυρες πηγές ανέφεραν στο altsantiri.gr ότι οι Ευρωπαίοι βρίσκονται, πλέον, μισό βήμα πριν από την οριστική αποπομπή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Δυνητικά, είναι σε θέση να το πράξουν, διαμορφώνονται οι συνθήκες για κάτι τέτοιο – ασχέτως με το τι τελικώς θα συμβεί. Επίσης, αυτή τη στιγμή, η βασική εκδοχή για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους περιλαμβάνει ελάφρυνση και όχι απλώς επιμήκυνση ή άλλες μορφές roll over. Οι ραγδαίες εξελίξεις υπέρ της χώρας μας, στην κατεύθυνση της«πολιτικής λύσης», εκτιμάται ότι δρομολογήθηκαν, ύστερα από παρεμβάσεις της Άνγκελα Μέρκελ και άλλων κορυφαίων πολιτικών παραγόντων. Οι παρεμβάσεις αυτές έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του σημερινού Eurogroup…
                                                                  πηγή altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου