Συνέχιση της αδιαφάνειας όσον αφορά τις συμφωνίες τόσο της Διατλαντικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και όσο και της αντίστοιχης μεταξύ ΕΕ και Καναδά (CETA) καταγγέλλει η Greenpeace.
Όπως τονίζει, η ολλανδική προεδρία αρνήθηκε το αίτημά της για δημόσια διεξαγωγή της συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ όπως υπογραμμίζει, αίνιγμα παραμένει η στάση της ελληνικής κυβέρνησης.
Ως εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης, κρίνεται από την Greenpeace η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων με δεδομένο ότι το βασικό της αντικείμενο είναι εάν θα επιτραπεί στα εθνικά κοινοβούλια να ψηφίσουν για την επικύρωση της CETA (εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά).
Σύμφωνα με την οργάνωση, εφόσον η πρόταση αυτή απορριφθεί, η απόφαση για την επικύρωση της CETA θα ληφθεί αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάτι που εντείνει τις ανησυχίες για το έλλειμμα δημοκρατίας που υπονομεύει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Συζήτηση θα γίνει και για την TTIP έπειτα από τη διαρροή μεγάλου μέρους των εγγράφων της διαπραγμάτευσης από το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace στις 2 Μαΐου και την αυξανόμενη αντίδραση της κοινωνίας των πολιτών στη συμφωνία.
Η Greenpeace ζήτησε μάλιστα τη δημόσια αναμετάδοση των συνομιλιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, δεδομένης της αυξανόμενης ανησυχίας σε σχέση με τις δύο συμφωνίες και την έλλειψη διαφάνειας που χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις. Η ολλανδική προεδρία όμως, παρά τους ισχυρισμούς της ότι υποστηρίζει τη διαφάνεια, αρνήθηκε να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. απέναντι στις συμφωνίες.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, η Greenpeace έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της σε συμφωνίες όπως η TTIP και η CETA, οι οποίες απειλούν σοβαρά την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η CETA προβλέπει επιπλέον τη δημιουργία ενός συστήματος προνομιακής διαιτησίας για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις που θα τους επιτρέπει να μηνύουν κυβερνήσεις. Ένα παρόμοιο δικαστικό σύστημα που θα υπερβαίνει τις εξουσίες των υπαρχόντων δικαστικών συστημάτων, συζητείται και για την TTIP.
Ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης
Τις ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη διαδικασία επικύρωσης της Ολοκληρωμένης Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά (CETA), εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Σχετικά με τη διαδικασία επικύρωσης της Ολοκληρωμένης Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ- Καναδά (CETA), ο υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι πρόκειται για συμφωνία μεικτής αρμοδιότητας και ότι θα πρέπει αυτή να επικυρωθεί και από τα Εθνικά Κοινοβούλια. Την άποψη αυτή εξέφρασαν σχεδόν στο σύνολό τους τα κράτη-μέλη και η νομική υπηρεσία του συμβουλίου.
Η λήψη απόφασης επί της διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας αναβλήθηκε για επόμενο Συμβούλιο Υπουργών. Επιπλέον, ο υπουργός εξέφρασε περαιτέρω τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τον τρόπο που έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις, χωρίς να εξασφαλιστεί επαρκής προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και κάλεσε να συνεχιστεί ο διάλογος για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Σχετικά με τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), ο υπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικά εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις αν δεν διασφαλιστεί ρητά στη Συμφωνία ότι «τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα, μεταξύ άλλων, για την προστασία των καταναλωτών, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία, το περιβάλλον, τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων θα παραμείνουν αναλλοίωτα και ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να ενισχύονται από τα κράτη ανεμπόδιστα και χωρίς να λογοδοτούν».
Σχετικά με τη νέα πρόταση για την προστασία των επενδύσεων, ανέφερε ότι «οι σχετικές προβλέψεις χρειάζεται να συγκεκριμενοποιηθούν και να αξιολογηθούν ως προς τις επιπτώσεις τους στη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων μεμονωμένων κρατών».
Για τα ειδικότερα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, κάλεσε την Επιτροπή για άμεση έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων με την αμερικανική πλευρά για την αυξημένη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων.
Κλείνοντας, ο κ. Σταθάκης κάλεσε τους ομολόγους του να αφουγκραστούν τις αντιδράσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, και να λάβουν υπόψη την πληθώρα των αντιδράσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη απέναντι στο περιεχόμενο της συμφωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου