Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Η Δημοτική Αρχή Πάρου επέλεξε το συμφέρον δύο εταιρειών από το συμφέρον της πλειοψηφίας των πολιτών.









ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΠΑΡΟΥ

Πάρος 13/06/16


ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
Η Δημοτική Αρχή Πάρου επέλεξε το συμφέρον δύο εταιρειών
από το συμφέρον της πλειοψηφίας των πολιτών.



Στις 4 και 5 Απριλίου 2016, τετρακόσιοι πολίτες (τότε, διότι εκείνοι που τώρα  συμφωνούν  μαζί μας είναι πολύ περισσότεροι) καταθέσαμε υπογεγραμμένο ένα αίτημα που απευθυνόταν στο Δήμαρχο, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη Δημοτική Κοινότητα Παροικιάς και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Συγκεκριμένα, το αίτημα αφορούσε σε πρόταση μας, ώστε τα θεσμοθετημένα όργανα του τόπου σε συνεδριάσεις τους να αποφασίσουν για την προστασία της τουριστικής εικόνας της Παροικιάς και κατ΄επέκταση της Πάρου μας. Να λάβουν τα ελάχιστα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προστατευθούν κάτοικοι, επισκέπτες, επιχειρήσεις, ιδιοκτησίες.

Ζητήσαμε την επέκταση κατά ένα μήνα (σ.σ: για τον Μάιο) της κανονιστικής απόφασης δημοτικού συμβουλίου, συνεπεία της οποίας απαγορεύεται για (μόλις) τέσσερις μήνες το χρόνο (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο) η μεταφορά αδρανών υλικών και η φορτοεκφόρτωση τους σε φορτηγά πλοία, η οποία γίνεται στο λιμάνι της Παροικιάς, στη θέση Βίντσι.

Ζητήσαμε η απαγόρευση να συμπεριλάβει εύλογα και την περίοδο του Πάσχα που αποτελεί την έναρξη της τουριστικής σεζόν κάθε χρονιάς. Πρόκειται για κάτι αυτονόητο το οποίο έπρεπε να είχε προβλεφθεί εξ αρχής, ήδη από την απόφαση του 2007, τότε που λαμβανόταν μέριμνα, ώστε να σταματήσει, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της (υπό στενή έννοια) τουριστικής σαιζόν, το επιβατικό/ τουριστικό λιμάνι μας να αποτελεί το επικίνδυνο, ανοικτό εργοστάσιο που χρησιμοποιεί επί δεκαετίες για τα δικά της μόνο συμφέροντα  επιχείρηση εξόρυξης μαρμάρων, που «εργάζεται» προκαλώντας αντίστοιχες καταστροφές στα βουνά της Πάρου, στους δημόσιους δρόμους που οδηγούν από αυτά στο λιμάνι, και στο ίδιο το δημόσιο λιμάνι.

(Εφέτος, μάλιστα, κατά την περίοδο δημαρχίας του Μ. Κωβαίου, προστέθηκε ακόμη μία τέτοια επιχείρηση στην ίδια «εργασία». Διπλάσια καράβια με διπλάσιο μέγεθος, υπερδιπλάσια φορτηγά, πολλαπλάσια σκόνη, ρύποι , θόρυβος κα κίνδυνοι).

Ζητήσαμε να προστατευτεί επαρκώς η "βιτρίνα" του τουρισμού του νησιού μας, η Παροικιά, καθώς και να προστατευθούν οι εκατοντάδες - βαριά φορολογούμενες - οικογενειακές τουριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις, κι ακόμη να προστατευθούν και οι περιουσίες των ιδιοκτητών ακινήτων της περιοχής. Δηλαδή
ζητήσαμε να προστατευθούν οι αξίες που προσδίδουν εκατομμύρια εσόδων προς το Κράτος και στα ταμεία του Δήμου κάθε χρόνο, με συνέπεια, εδώ και δεκαετίες. Η διαφορά είναι ότι αυτές οι αξίες δεν ενοχλούν και δεν επιβαρύνουν με τη λειτουργία τους κανέναν.


Ο δήμαρχος


Εβδομάδες πριν τις αρχές Απριλίου που κατατέθηκε το αίτημα των τετρακοσίων πολιτών, επιτροπή κατοίκων, ιδιοκτητών και επιχειρηματιών της Παροικιάς είχε επισκεφθεί το δήμαρχο Μ. Κωβαίο για να τον
ενημερώσει για το πρόβλημα και το αίτημα. Παρά την υπόσχεσή του ότι ο ίδιος απρόσκοπτα θα προωθήσει το αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο για να ληφθεί απόφαση, μέχρι σήμερα 13/6/16, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε.


Τα ερωτηματικά


Καθεμιά και καθένας από εμάς δικαιούται να αναρωτιέται τα εξής:
1. Γιατί ο δήμαρχος Μ. Κωβαίος εμπαίζει τετρακόσιους πολίτες της Παροικιάς;

2. Γιατί εδώ και τόσους μήνες δεν εισηγήθηκε την επίκαιρη συζήτηση του αιτήματος ή γιατί δεν εισηγείται ακόμη και τώρα την προληπτική συζήτηση για τη σεζόν του 2017;

3. Γιατί επέλεξε να εξυπηρετήσει την προστασία των δύο εταιρειών που εκμεταλλεύονται τα αδρανή υλικά, αντί να προστατεύσει τους πολίτες, τους επισκέπτες και τις εκατοντάδες επιχειρήσεις του νησιού;

4. Άραγε, είναι τυχαία η «αδιαφορία» του δημάρχου Μ. Κωβαίου γι' αυτή την υπόθεση ή μήπως αποτελεί την απόδειξη συνέπειας στη στάση που τηρεί να στέκεται αρωγός - πολιτικά - υπέρ της εταιρείας εξόρυξης μαρμάρων σε κάθε ζήτημα που την απασχόλησε τα τελευταία χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο;

- Θυμίζουμε ότι ως δημοτικός σύμβουλος ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 αρνήθηκε να ψηφίσει τις αποφάσεις για την απαγόρευση φορτοεκφόρτωσης αδρανών κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.
- Θυμίζουμε ότι ο Μ. Κωβαίος είχε πρωταγωνιστήσει το καλοκαίρι του 2008 στο διαπαραταξιακό πολιτικό ρεσάλτο για να καταργηθεί ακόμα και η υπάρχουσα (έστω, ελλιπής) κανονιστική απόφαση που απαγορεύει τη μεταφορά αδρανών υλικών, όπως ισχύει και προστατεύει μέρος της σαιζόν μέχρι σήμερα.

5. Γιατί τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου αδιαφορούν για τη μεγάλη ζημιά που επιφέρει η εν λόγω δραστηριότητα στις επιχειρήσεις, στην αξία των ακινήτων, αλλά κυρίως, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και των τουριστών, αφού:

- είναι αναγκασμένοι όλοι να ανέχονται ρύπους και σκόνη που καταπνίγουν τους πάντες και τα πάντα,

- εκδιώκονται με τις χειρότερες αναμνήσεις οι κάτοχοι των τουριστικών σκαφών, ιστιοπλοϊκών, φουσκωτών και θαλαμηγών από το λιμάνι της Παροικιάς,

- καταστρέφονται οι δημοτικές υποδομές, όπως οι δρόμοι, από τα εκατοντάδες - βαρέως τύπου - φορτηγά, τα οποία εφέτος υπερδιπλασιάστηκαν σε αριθμό, αφού άρχισαν να καταπλέουν στο Βίντσι πλοία μεταφοράς φορτίου διπλάσιου μεγέθους,

- αλλοιώνεται βάναυσα στα μάτια των ξένων και Ελλήνων λουόμενων η εικόνα των παραλιών της Παροικιάς υπό το φόντο φορτηγών πλοίων που συχνά προσορμούν σε αυτές,

- εγκυμονούνται αυτονόητοι κίνδυνοι για την ασφάλεια ζωής και περιβάλλοντος, τόσο στον επίγειο χώρο, όσο και στον θαλάσσιο από αυτή την καταστροφική δραστηριότητα.


Απαγορευμένο θέμα!


Από την ημέρα που καταθέσαμε εγγράφως το αίτημά μας, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από τέσσερεις συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου και αντίστοιχες ή περισσότερες των υπολοίπων θεσμών που έχουν ευθύνη για την επίλυση προβλημάτων πολιτών.

Ωστόσο, το αίτημα μας δεν έχει εισαχθεί για συζήτηση πουθενά!

Καταθέτουμε δημόσια τη διαμαρτυρία μας. Καλούμε τους αιρετούς όλων των θεσμών του τόπου και ειδικά, εκείνες και εκείνους που εκλέγονται στην Παροικιά και γνωρίζουν το χρόνιο αυτό ζήτημα, να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους.


Αξιώνουμε την άμεση συζήτηση του αιτήματός μας και τη λήψη αποφάσεων, σε όλα τα αρμόδια όργανα, ώστε η καθεμιά και ο καθένας να πάρουν σαφή θέση. Κάνεις δεν θα μπορεί να επικαλεστεί άγνοια. Όλοι θα αντιμετωπίσουν τις ευθύνεςτους, σε όλα τα επίπεδα.

Η καταστροφή που συντελείται επί δεκαετίες στην Πάρο από την εκμετάλλευση και φορτοεκφόρτωση αδρανών εις βάρος του τουρισμού, της οικονομίας του τόπου και εναντίον της ποιότητας ζωής και
περιβάλλοντος, δεν είναι προς το συμφέρον του τόπου να συνεχίζεται. Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα μας.



ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:


Δήμαρχο Πάρου

Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου.

Επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους Δήμου Πάρου.


Κοιν. 1: Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Παροικιάς, Συμβούλους Δημοτικής
Κοινότητας Παροικιάς, Προέδρο Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου –
Αντιπάρου, μέλη διοικητικού συμβουλίου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου
Πάρου - Αντιπάρου.


Κοιν. 2: Έπαρχο και περιφερειακό σύμβουλο Περιφερειακής Ενότητας Πάρου
- Αντιπάρου.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Προέδρους και μέλη ΔΣ Συλλόγων Ενοικιαζομένων Δωματίων και
Ξενοδοχείων.
Πρόεδρο και μέλη ΔΣ Συλλόγου Καφεζυθεστιατόρων.

Πρόεδρο και μέλη ΔΣ Εμπορικού Συλλόγου.

Προέδρους και μέλη ΔΣ συλλόγων επιχειρήσεων τουρισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου