Κυριακή, Ιουνίου 12, 2016

Μαριάς με εξαίρεση την Ιταλία, όλες οι γειτονικές χώρες της Ελλάδας δεν υποχρεούνται να πληρώνουν δικαιώματα εκπομπών αερίων πράγμα που δημιουργεί στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό και αποτυπώνεται σε αυξημένες ελληνικές εισαγωγές ρεύματος



Ο Μαριάς για τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών αερίων στη ΔΕΗ 




Ο Μαριας για τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών αερίων στη ΔΕΗ



Ερώτηση του Νότη Μαριά προς την Κομισιόν για την εκχώρηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών αερίων στη ΔΕΗ  Την ανάγκη η ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα να εξαιρεθεί από τις υποχρεώσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων για την περίοδο 2021-2030 ζήτησε με Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσε την Παρασκευή 27 Μαΐου, στην Ευρωβουλή, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς.

Στην Ερώτησή του, η οποία απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι με εξαίρεση την Ιταλία, όλες οι γειτονικές χώρες της Ελλάδας δεν διαθέτουν τέτοιες υποχρεώσεις, πράγμα που δημιουργεί στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό και αποτυπώνεται σε αυξημένες ελληνικές εισαγωγές ρεύματος, απειλώντας συνεπώς και τη βιωσιμότητα της ..ΔΕΗ.   Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Νότης Μαριάς τα κράτη-μέλη με κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο του  60% του μέσου όρου της Ε.Ε. με έτος αναφοράς το 2013, απαλλάσσονται από την υποχρέωση της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων. Η Ελλάδα, παρ’ ότι ξεπερνά ελαφρώς το κριτήριο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το 2013 (62%), εντούτοις το πληροί για το 2014 (59,7%). Ως εκ τούτου και με δεδομένη τη συνεχιζόμενη ύφεση στη χώρα μας, την αύξηση της ενεργειακής φτώχειας και την απώλεια ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εταιριών, ο Νότης Μαριάς ζητά από την Κομισιόν να μεριμνήσει για την κατ’ εξαίρεση εκχώρηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών αερίων στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Νότη Μαριά: «Η Πρόταση που κατέθεσε η Επιτροπή στις 15/7/2015 σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων για την περίοδο 2021-2030, με την οποία αναθεωρεί την Οδηγία 2003/87/ΕΕ, δεν διορθώνει τις δυσλειτουργίες στο υπάρχον σύστημα. Το γεγονός ότι όλες οι γειτονικές χώρες της Ελλάδας, με εξαίρεση την Ιταλία, δεν έχουν υποχρεώσεις για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών αερίων για την ηλεκτροπαραγωγή, είτε επειδή δεν είναι μέλη της Ε.Ε. είτε επειδή απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή λόγω χαμηλού ΑΕΠ, δημιουργεί στρεβλώσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και στον ανταγωνισμό, γεγονός που αποτυπώνεται σε αυξημένες ελληνικές εισαγωγές ρεύματος και απειλεί τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ.


Επίσης ενώ η Πρόταση προβλέπει δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπών αερίων στην ηλεκτροπαραγωγή για τα κράτη-μέλη με κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο του  60% του μέσου όρου της Ε.Ε. με έτος αναφοράς το 2013, εντούτοις δεν συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα καθώς ξεπερνά ελαφρώς το κριτήριο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το 2013 (62%), παρ’ ότι το πληροί για το 2014 (59,7%). Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη ύφεση που έχουν επιφέρει τα μνημόνια, την αύξηση της ενεργειακής φτώχειας και την απώλεια ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εταιριών, ερωτάται η Επιτροπή εάν θα μεριμνήσει για την κατ’ εξαίρεση εκχώρηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών αερίων στην ηλεκτροπαραγωγή της Ελλάδας».


                                                                          πηγή    deienergynews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου