Τρίτη, Αυγούστου 23, 2016

Τέσσερεις χάρτες που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπετε την μετανάστευση στην Ευρώπη.



0Migrant children pose before passing the Austrian-German border in Achleiten.Image: REUTERS/Michaela Rehle
Του Alex Gray
Πηγή: weforum.org (η ιστοσελίδα του World Economical Forum)
Δημοσιεύθηκε στις 16 Αυγούστου 2016
Μετάφραση-σχόλια: Γ. Παπαγγελής
Γνωρίζατε ότι οι Πολωνοί αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό τωναλλοδαπών στη ΝορβηγίαΉ ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο;
Αυτοί οι τέσσερεις χάρτες, που δημιουργήθηκαν από τον Jakub Marian, έναν Τσέχο γλωσσολόγομαθηματικό και καλλιτέχνη, βασίζονται σε μια μελέτη του 2015 από τα Ηνωμένα Έθνη για τη διεθνή μετανάστευση. Δείχνουν την μετανάστευση στην Ευρώπη με διάφορους τρόπους:
  1. Τον αριθμό των αλλοδαπών σε κάθε χώρα, ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.
  2. Την πιο κοινή χώρα προέλευσης για το ποσοστό αυτό.
  3. Αν ο αριθμός αλλοδαπών κάθε χώρας έχει αυξηθεί ή μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
  4. Τους πληθυσμούς των αλλοδαπών κάθε χώρας που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αύξηση.
1. Αριθμός αλλοδαπών ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού
Υπό το πρίσμα του Brexit (σημείωση δική μας: τα στοιχεία είναι του 2015), πολλοί ίσως ανέμεναν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλάμβανε υψηλή θέση σε αυτό τον χάρτη. Παρά ταύτα, δεν εμφανίζεται στην πρώτη πεντάδα.
1
Το υψηλότερο ποσοστό αλλοδαπών έχει το Λουξεμβούργο (45,9%), ακολουθούμενο από την Ελβετία (29.6%), την Αυστρία (18.7%), την Σουηδία (18.5%), την Εσθονία και την Ιρλανδία (15.8%), την Γερμανία (15.3%), την Νορβηγία (14.4%), και την Κροατία (13.6%).
Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί με 13,4%.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Eurostat, σχετικά με τις αιτήσεις ασύλου μεταξύ Ιανουαρίου 2015 και Ιουνίου του 2016, ο J.Marian στη συνέχεια αποτύπωσε ποιες χώρες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την ευρωπαϊκή κρίσημετανάστευσης. Η Αυστρία και η Σουηδία ήταν οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που κατέγραψαν αύξηση 1% σε αλλοδαπό πληθυσμό ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού τους, ενώ η Γερμανία παρουσίασε αύξηση μικρότερη του 1%.
2. Από πού προέρχεται η πλειοψηφία των μεταναστών σε κάθε χώρα;
Το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015 προερχόταν από την Ινδία.Στη Νορβηγία, από την Πολωνία. Στην Αυστρία και την Ελβετία, από την γειτονική Γερμανία.
Οι περισσότεροι αλλοδαποί στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.
2
Στην Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία προέρχονται από το νότο (Αλγερία, Μαρόκο και Αγκόλα, αντίστοιχα).
Για την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, από την Αλβανία. Η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία είδε τους περισσότερους μετανάστες να έρχονται από την Ουκρανία. Σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι περισσότεροι μετανάστες είναι Ρώσοι.
3. Πώς έχει μεταβληθεί αυτός ο αριθμός τα τελευταία πέντε χρόνια;
Ο τρίτος χάρτης του J.Marian δείχνει πώς οι πολιτικές αναταραχές των τελευταίων πέντε ετών έχουν επηρεάσει τα αρχικά στοιχεία της μετανάστευσης.
3
Οι τάσεις στον χάρτη #1, που έδειχνε το ποσοστό των αλλοδαπών σε κάθε χώρα,συνεχίζονται στον χάρτη #3.
Για παράδειγμα, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Νορβηγία, που είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό αλλοδαπών σε σύγκριση με το συνολικό πληθυσμό, είχαν επίσης την υψηλότερη αύξηση μεταναστών μεταξύ 2010 και 2015. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Φινλανδία ακολουθούν λίγο πιο πίσω.
Οι χώρες με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς μεταναστών που μετεγκαταστάθηκαν αλλού (σημείωση δική μας: τα τελευταία πέντε χρόνια, συγκριτικά με το παρελθόν) είναι η Πολωνία, η Σερβία, η Γερμανία και η Ρουμανία.
4. Οι πληθυσμοί των μεταναστών με την μεγαλύτερη αύξηση σε κάθε χώρα
Στον τέταρτο και τελευταίο χάρτη του, ο J.Marian εξέτασε την αύξηση των μεταναστών σε κάθε χώρα, συγκρίνοντας τα στοιχεία του ΟΗΕ του 2010 με εκείνα του 2015.
4
Ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία και η Ελλάδα, παρουσίασαν μείωση του αριθμού μεταναστών, ως ποσοστό του πληθυσμού τους. Περίπου στις μισές ευρωπαϊκές χώρες η κατάσταση παρέμεινε λίγο ως πολύ η ίδια με αυτή του 2015 (χάρτης #2), συμπεριλαμβανομένων των Ινδών στο Ηνωμένο Βασίλειο, των Βρετανών στην Ιρλανδία και των Πολωνών στη Νορβηγία.
Οι μεταβολές σε άλλες χώρες δείχνουν περισσότερους Κουβανούς στην Ισπανία (κύριος προορισμός τους ήταν προηγουμένως το Μαρόκο), λιγότερους Ρώσους να κινούνται προς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και αύξηση των Συρίων ως ποσοστό του πληθυσμού της Σουηδίας.
(Σημείωση δική μας: Στην Βουλγαρία και την Αλβανία, ο πιο γρήγορα αυξανόμενος πληθυσμός μεταναστών είναι των Ελλήνων!)
Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά, ιδίως όταν παρουσιάζονται μειώσειςθα μπορούσαν να είναι το αποτέλεσμα μιας γενικής πτώσης του πληθυσμού στο σύνολό του.
(Σημείωση δική μας: Δεν συμφωνούμε με το παραπάνω σχόλιο. Αντιθέτως, η μείωση του συνολικού πληθυσμού θα σήμαινε αύξηση του ποσοστού των αλλοδαπών.)
Το πρωτότυπο κείμενο στα Αγγλικά εδώ.

                                                  πηγή  epitropiygeiasattikislae.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου