Τετάρτη, Αυγούστου 31, 2016

New York Times: Η Ελλάδα χτυπά το τρίγωνο της διαφθοράς


                              



Εκτενές αφιέρωμα στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που βρίσκεται σε εξέλιξη φιλοξενούν οι New York Times, με τίτλο «Η Ελλάδα χτυπά το τρίγωνο της διαφθοράς στην τηλεόραση».

«Από τη στιγμή που ξεκίνησε η ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα στα τέλη του 1980 η αγορά ήταν πλήρως απορρυθμισμένη. Οι άδειες για το τηλεοπτικό σήμα δίνονταν ad hoc.

Το χάος οδήγησε σε χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσα από τη διαπλοκή μεταξύ τραπεζών, βαρόνων της ενημέρωσης και κυβερνήσεων.

Τώρα, η κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα τονίζει ότι θέλει να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής, βγάζοντας σε δημοπρασία έναν περιορισμένο αριθμό τηλεοπτικών αδειών.

Ωστόσο, το κατά πόσο πρόκειται για μία προσπάθεια να εξυγιανθεί η αγορά ή μία προσπάθεια να την φέρει στα μέτρα της η κυβέρνηση έχει πυροδοτήσει έναν καυτό διάλογο.

Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια απόλυτου ελέγχου των μίντια, ενώ την ίδια ώρα το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ την εγκαλεί για παραβίαση της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προτάσσει το επιχείρημα πως 8 κανάλια που υπάρχουν σήμερα είναι πολλά για μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, καθώς έχει μειωθεί δραματικά η διαφημιστική πίτα. Συγκεκριμένα, έχει υποτριπλασιστεί σε σχέση με το 2009, κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίοι για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν για τις άδειες με τιμή εκκίνησης τα 3 εκατ. ευρώ προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο, ισχυριζόμενοι πως η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα.

Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα τονίζει σε ανακοίνωσή του πως για πρώτη φορά, όπως όλοι οι Έλληνες και τα κανάλια θα πληρώσουν το μερίδιό τους.

«Για 27 χρόνια οι τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούσαν πειρατικά, χωρίς άδειες. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός κλειστού ολιγοπωλίου, με τις επιχειρήσεις να μην πληρώνουν φόρους και να έχουν υπέρογκα δάνεια (άνω του 1,5 δισ) τα οποία δεν μπορούν να αποπληρώσουν και εξασφαλίστηκαν μέσα από την αδιαφάνεια και τη διαπλοκή» ανέφερε ο Νίκος Παππάς.




                                                              πηγή  avantipopolo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου