Τρίτη, Σεπτεμβρίου 06, 2016

Μουζάλας: Η Ευρώπη χρωστάει στην Ελλάδα


Στην ανάγκη πολιτικών ηγεσιών να απευθυνθούν στο εσωτερικό τους ακροατήριο, καθώς έρχονται εκλογές σε Γερμανία, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που η ακροδεξιά δείχνει να ενισχύεται, απέδωσε τις τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων όπως του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο Γ. Μουζάλας.
«Γίνονται υποχωρήσεις στο λαϊκισμό», από ηγεσίες και πολιτικούς που στο παρελθόν, με συνέπεια υποστήριξαν την ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό. Δεν υπήρξε «τρελός φιλελληνισμός», αλλά σίγουρα καταγράφηκε μία ικανότητα για σφαιρική, ολική λύση, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
Σαν απάντηση σε αυτή τη στροφή, η Ελλάδα έχει αποδυθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο, τόσο σε κορυφαίο επίπεδο όσο και με τον ίδιο τον κ. Μουζάλα και τους κ. κ. Τόσκα και Ξυδάκη, ενόψει και της παρουσίασης της νέας εκδοχής του Δουβλίνου, τον επόμενο Ιανουάριο. Μαζί της η Αθήνα προσπαθεί να πάρει και την Ιταλία, την Μάλτα, αλλά και την Γαλλία και την Ισπανία.
«Τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη, η Ευρώπη χρωστάει στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Τρία είναι τα σημεία που τονίζει η ελληνική πλευρά, κατά τον ίδιο:
- η υποχρέωση της ΕΕ να δεχθεί την μετεγκατάσταση 30.000 προσφύγων από την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 3.000 άτομα και, ενώ είναι έτοιμα ακόμη 7.000, η διαδικασία δεν προχωράει
- η ενίσχυση της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας με εξειδικευμένο προσωπικό. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για 400 άτομα, αλλά έχει στείλει μόλις 29. Αυτοί που ασκούν την κριτική ξεχνούν ότι οι επιστροφές στην Τουρκία πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Εξετάζουμε ατομικά 10.000 αιτήσεις ασύλου και άλλες τόσες προσφυγές, αυτό παίρνει χρόνο και κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει γι' αυτό, σημείωσε ο υπουργός.
- η συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφής μεταναστών που κρίνεται ότι δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσής τους. Όπως είπε ο κ.Μουζάλας, δεν μπορεί να απαιτείται από την Ελλάδα, ή την Ιταλία, να επαναπατρίσουν χιλιάδες ανθρώπους σε χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές ή το Μαρόκο, όταν η ίδια η ΕΕ δεν μπορεί να το πράξει.
Ειδικά για τις δηλώσεις Ντε Μεζιέρ περί επιστροφής από τη Γερμανία στην Ελλάδα χιλιάδων μεταναστών ως πρώτης χώρας εισόδου, κατά το Δουβλίνο ΙΙ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι αυτές οι προβλέψεις έχουν καταπέσει, όχι νομικά, αλλά από την ίδια την ζωή.
Ξεκαθάρισε ότι είναι τεχνικά αδύνατον να γίνουν επιστροφές προς την Ελλάδα, μία χώρα με 60.000 πρόσφυγες που έχει καλύψει όλα τα όρια που έχουν τεθεί από την ΕΕ.
«Είναι αστείο» να λέει κανείς ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να επιστραφούν, υπογράμμισε, συστήνοντας «να μην δημιουργούμε πανικό, αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό κλίμα».

                                                                       πηγή  koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου