Η ζυγαριά της Δικαιοσύνης… έγειρε υπερ του Ισίδωρου Ντογιάκου αντί της νομιμότητας. Παρά την πειθαρχική του καταδίκη ο κ. Ντογιάκος εξελέγη σήμερα προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών συγκεντρώνοντας το 48% των ψήφων παρότι υπάρχει νόμος που δεν του επιτρέπει να βρίσκεται σε αυτή τη θέση.
Προκαλεί αλγεινή εντύπωση και πολλά ερωτηματικά η επιλογή των συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών που επέλεξαν να ψηφίσουν εκ νέου τον κ.Ντογιάκο αν και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος.
Η καταδίκη του Ισίδωρου Ντογιάκου επιβλήθηκε τρεις ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση του και είχε ως αποτέλεσμα την έκπτωση του από τη θέση του προϊσταμένου.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας
Ωστόσο, ο κ. Ντογιάκος κατέβηκε… στο παρά πέντε υποψήφιος, αφού σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο δεν έχει κώλυμα εκλογής, καθώς εκμεταλλεύτηκε το ...παραθυράκι ότι μέχρι την εκλογική διαδικασία δεν του είχε επιδοθεί η πειθαρχική καταδίκη σε στέρηση μισθού 40 ημερών που του επιβλήθηκε από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, για προσβολή της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου. Πλέον μένει να φανεί αν θα εκπέσει από το αξίωμά του.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ο κ. Ντογιάκος έλαβε 39 ψήφους επί 82 ψηφισάντων και εξελέγη, ενώ ο Αντώνιος Λιώγας έλαβε 30. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η «γνωστή», από τις αποκαλύψεις του Hot Doc, Γεωργία Τσατάνη πήρε επτά ψήφους ενώ τα υπόλοιπα ήταν λευκά.
Πώς τα ρεπορτάζ του Hot Doc οδήγησαν στην καταδίκη Ντογιάκου
Ο Ισίδωρος Ντογιάκος, προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, τιμωρήθηκε με ποινή στέρησης μισθού 40 ημερών για «συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητά του ως εισαγγελικού λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας ως διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών».
Ως εκ τούτου εξέπεσε του αξιώματός του και δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος στις σημερινές εκλογές.
Το χρονικό της αποπομπής Ντογιάκου από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, ξεκινά πρακτικά τον Ιούλιο του 2015, όταν το Hot Doc αποκαλύπτει σοβαρότατες παρατυπίες αναφορικά με την εκλογή του. Όπως συγκεκριμένα έγραφε το ρεπορτάζ, ο Ντογιάκος είχε αποκτήσει δικαίωμα εκλογής επειδή ο αντεισαγγελέας Εφετών Ασπρογέρακας, συνυπολογίστηκε κατά τις εκλογές ανάδειξης του προϊσταμένου της Εισαγγελίας, ψευδώς στο δυναμικό της Εισαγγελίας ενώ δεν είχε δικαίωμα, αφού δεν είχε υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα της προαγωγής του.
Το δημοσίευμα αναστάτωσε τότε τον Άρειο Πάγο ο οποίος ξεκίνησε σχετική έρευνα, η οποία έφερε στο φως και δεύτερη λαθροχειρία στη διαδικασία εκλογής του Ντογιάκου. Αναλυτικότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου 2014, η Εισαγγελία Εφετών εξέλεξε τον Εισαγγελέα Παναγιώτη Καραγιάννη στη θέση του προϊσταμένου. Σε λιγότερο από ένα μήνα ο Καραγιάννης παραιτήθηκε από την Εισαγγελία με το επιχείρημα πως στις 30 Οκτωβρίου προήχθη σε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ο νόμος ωστόσο προβλέπει πως οι εισαγγελείς που εκλέγονται σε θέσεις προϊσταμένου παραμένουν στη θέση τους μέχρι να λήξει η θητεία τους. Παρόλα αυτά ο εισαγγελέας Καραγιάννης όχι μόνο παραιτήθηκε αλλά αφαίρεσε από τον εαυτό του και το δικαίωμα ανάκλησης.
Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 29 Νοεμβρίου για νέο προϊστάμενο, ο Ισίδωρος Ντογιάκος δεν είχε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα αφού δικαίωμα εκλογής είχε το μισό του σώματος των εισαγγελέων με βάση την αρχαιότητα. Έγιναν δύο λαθροχειρίες προκειμένου να πάρει μέρος στην εκλογική διαδικασία ως υποψήφιος. Η μία ήταν να υπολογιστεί ως εισαγγελέας ο αντιεισαγγελέας Ασπρογέρακας και η άλλη να εξαιρεθεί από το δυναμικό της Εισαγγελίας Εφετών ο πρώην προϊστάμενος Καραγιάννης αν και δεν είχε υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο τον μετέθετε στον Άρειο Πάγο.
Και οι δύο παράτυπες ενέργειες που έγιναν προκειμένου να εκλεγεί ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας ο Ντογιάκος, απαιτούσαν την συγκατάθεση της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, η οποία ως αναπληρώτρια προϊσταμένη και υπεύθυνη για τη διεξαγωγή της εκλογής, επέτρεψε εις γνώση της να συμβούν. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ωστόσο επέρριψε ευθύνες και στον ίδιο τον Ντογιάκο με το σκεπτικό ότι ως «μόνος ωφελούμενος» αποσιώπησε την αλήθεια και υπέβαλε υποψηφιότητα.
Εύλογα, μετά την έρευνα του Αρείου Πάγου, ο Ντογιάκος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις. Δύο ημέρες όμως μετά την κλήση του από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εφετών ώστε να καταθέσει σχετικά με τη εκλογή του στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, ο ίδιος δρομολόγησε την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών με θέμα: «Εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών».
Η Βασιλική Θάνου κατήγγειλε τον Ντογιάκο ότι αντί να υποβάλλει τις ζητηθείσες έγγραφες εξηγήσεις, προτίμησε να χρησιμοποιήσει την Ολομέλεια της Εισαγγελίας, θέτοντας στο επίκεντρο αυτής ένα προσωπικό του ζήτημα. Στην πραγματικότητα δηλαδή, ο Ντογιάκος, αντί να επιλέξει ο ίδιος τον έλεγχο νομιμότητας την οποία εκπροσωπεί θεωρητικά, επέλεξε τη συγκάλυψη προτάσσοντας το «αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας».
Τον Απρίλιο του 2016, το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο επέβαλε στον Ντογιάκο ποινή επίπληξης, απόφαση για την οποία άσκησε έφεση ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Εν τέλει πριν μερικές ημέρες, το δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό, τού επέβαλε ποινή στέρησης μισθού, πράγμα που σημαίνει ότι εκτός από την έκπτωσή του από τη θέση του επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας και την απαγόρευση να συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές, θα πρέπει αυτεπάγγελτα να μετατεθεί από την περιοχή όπου διαπράχθηκαν τα πειθαρχικά αδικήματα.
πηγή koutipandoras.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου