Ομιλία Νίκου Συρμαλένιου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Σ/Ν με τα προαπαιτούμενα
Το νομοσχέδιο με το οποίο ψηφίζονται τα τελευταία προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση είναι απόρροια του νόμου 4336, δηλαδή της συμφωνίας που ψηφίστηκε πέρυσι τον Αύγουστο από ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Ανεξάρτητους Έλληνες, Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ποτάμι, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Και πρόσθεσε ότι ο νόμος 4336 δεν ήταν ένα πουκάμισο αδειανό, είναι ένα πουκάμισο γεμάτο με συγκεκριμένα πράγματα που είχε και το ΕΚΑΣ, που είχε και το Φ.Π.Α. στα νησιά, που είχε την ίδρυση του υπέρ-ταμείου.
Ο Ν. Συρμαλένιος τόνισε ότι υπάρχουν μερικοί μύθοι, αλλά και η πραγματικότητα, για το νέο ταμείο. Το νέο ταμείο αποτελείται από τέσσερα υποταμεία: Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, ΕΤΑΔ, ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ.
Εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ, που στόχος του είναι η ιδιωτικοποίηση, το νέο ταμείο δεν ξεπουλάει, δεν υποθηκεύει. Το νέο ταμείο αξιοποιεί σε μακροχρόνιο διάστημα τη δημόσια περιουσία, η οποία συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στο νέο ταμείο.
Κατά συνέπεια, και για να ιδιωτικοποιηθεί κάτι θα πρέπει στο τέλος, η τελική απόφαση να ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών. Ανώτατο όργανο του ταμείου είναι η γενική συνέλευση με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο, που εκπροσωπείται από τον Υπουργό Οικονομικών. Τα δύο βασικά όργανα είναι το εποπτικό συμβούλιο και το Δ.Σ. Το εποπτικό συμβούλιο αποτελείται από πέντε μέλη, εκ των οποίων τα τρία ορίζονται από την ελληνική κυβέρνηση και οι δύο από τους θεσμούς. Ο πρόεδρος τού εποπτικού δεν είναι πρόεδρος του ταμείου, ούτε η ψήφος του υπερισχύει.
Το εποπτικό συμβούλιο ορίζει τα μέλη του Δ.Σ. με πλειοψηφία 4/5. Δηλαδή, πρέπει να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη για να οριστούν τα μέλη του Δ.Σ. Και μόνο ως προς αυτό το θέμα, δηλαδή ως προς το θέμα του ορισμού του Δ.Σ., απαιτείται αυτή η μέγιστη πλειοψηφία, για κανένα άλλο θέμα απόφασης του υπερταμείου. Η διοίκηση του ταμείου ασκείται από το Δ.Σ. και ο διευθύνων σύμβουλός του επιλέγεται σε συνεργασία του Υπουργού Οικονομικών με το εποπτικό συμβούλιο.
Τα έσοδα πέραν των εσόδων του Τ.Χ.Σ. και του ΤΑΙΠΕΔ κατά 50% διατίθεται σε αναπτυξιακές επενδύσεις. Για τους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο υπερταμείο, δεν αλλάζει το εργασιακό καθεστώς.
Κατά συνέπεια, η δημόσια περιουσία ούτε πωλείται, ούτε υποθηκεύεται, απλώς αξιοποιείται σε μακροχρόνια βάση και οι δημόσιοι οργανισμοί που εντάσσονται παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο. Όλα τα άλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση προς χάριν ρητορείας της Αντιπολίτευσης, προς χάριν αποδόμησης της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ο Ν. Συρμαλένιος αναφέρθηκε και στις ανησυχίες που εκφράστηκαν για πιθανή πώληση της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, λέγοντας: «Όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση και όσο υπάρχουν οι Υπουργοί Οικονομικών αυτής της κυβέρνησης και ο σημερινός Υπουργός, έξω και από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που απαγορεύουν την πώληση του νερού, δεν υπάρχει περίπτωση να πουληθεί το νερό. Απευθύνομαι στους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και τους λέμε υπεύθυνα ότι εμείς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η Κυβέρνηση και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να πουλήσουμε το νερό, όσο και εάν η αντιπολίτευση θέλει να λέει τα αντίθετα. Είναι κατανοητή, φυσικά, η στάση της Αντιπολίτευσης. Αλλά, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι ο λαός καταλαβαίνει και τις δυσκολίες τις δικές μας και δεν θα επιτρέψει ποτέ να υπάρξει η υπαναχώρηση στο καθεστώς και στην εξουσία της διαπλοκής. Αυτήν την κυβέρνηση εσείς θέλετε να επαναφέρετε, την κυβέρνηση που με αέρα παίρνουν δάνεια οι προστατευόμενοί σας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου