Πέμπτη, Μαρτίου 02, 2017

Ο σύλλογος «φίλοι της Πάρου» είναι υπέρ η κατά των ανεμογεννητριών;                 Είμαστε σαν παριανοί στην συντριπτική πλειοψηφία κατά των ανεμογεννητριών, γιατί  θα προσβάλουν  βάναυσα το περιβάλλων θα δημιουργήσουν τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα και τέλος θα καταστρέψουν την οικονομία του τόπου.
            
                 Η ανακοίνωση του συλλόγου οι «φίλοι της Πάρου» υπονομεύει και αποπροσανατολίζει  την κοινή προσπάθεια που δεν είναι άλλη από το όχι στην καταστροφή του νησιού και της οικονομίας  του από όποιον και αν προέρχεται ιδιώτη η συνεταιρισμόΑκολουθεί η σχετική Ανακοίνωση του συλλόγου «φίλοι της Πάρου»


ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΝΤΑΙ
ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ.

Τοποθέτηση των Φίλων της Πάρου σχετικά με την εγκατάσταση Α/Γ στην Πάρο: Ναι στην ενεργειακή μετάβαση και αειφόρο ανάπτυξη - Όχι στις μεγάλης κλίμακας ανεμογεννήτριες 
Οι Φίλοι της Πάρου (ΦτΠ), είναι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που σέβονται το περιβάλλον και εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμα την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας μας.  Ως εκ τούτου, εκφράζουν την υποστήριξή τους στην ενεργειακή μετάβαση προς μια οικονομία χωρίς άνθρακα και εξοικονόμησης ενέργειας, που είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη μας όπως την ξέρουμε και η οποία σε πρώτη φάση απειλεί τους νησιωτικούς χώρους που είναι ιδιαίτερα  ευάλωτοι.

Η Πάρος έγινε δημοφιλής τουριστικός προορισμός λόγω του φυσικού της περιβάλλοντος  και ο τουρισμός αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος των κατοίκων. Τα υπάρχοντα σχέδια ανάπτυξης Α/Γ στην Πάρο, ο αριθμός τους, το μέγεθος τους, η χωροθέτησή τους, προσβάλουν βάναυσα το Παριανό τοπίο. Κατά συνέπεια θα ήταν άκρως επικίνδυνο να αφήσουμε αυτή τη κληρονομιά μας να καταστρατηγηθεί από επιχειρηματικά συμφέροντα, χωρίς να έχουν γίνει εις βάθος μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και κυρίως να έχουν συζητηθεί με τον πληθυσμό και των θεσμικών εκπροσώπων του. Πράγματι τα Ευρωπαϊκά πρότυπα προβλέπουν δημόσια πληροφόρηση και διαβούλευση για τέτοιο είδος έργου. Τέτοια πληροφόρηση και διαβούλευση δεν έγινε ποτέ απ’ ότι ξέρουμε. Για αυτό μας φαίνεται αδιανόητο να εκτελεστεί το σχέδιο εγκατάστασης Α/Γ τόσο μεγάλης κλίμακας στην Πάρο χωρίς να λάβουν υπόψη τη θέση της τοπικής κοινωνίας, και χωρίς να υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα, καθώς και μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος (χάραξη δρόμων, κτλ.)

Οι ΦτΠ συμπαραστέκονται στις ενέργειες της επιτροπής για τις Α/Γ του Δήμου και της κοινωνίας σχετικά με το σχεδίου εγκατάστασης Α/Γ χωρίς να προϋπάρξουν περαιτέρω πληροφόρηση και δημόσιες διαβουλεύσεις.
Πιστεύουμε  ότι πρέπει να γίνει ένας σωστός και ευρύτερος σχεδιασμός για μία αειφόρο Πάρο που θα καλύπτει μεταξύ άλλων τόσο την παραγωγή ενέργειας (από διάφορες κατάλληλες μορφές ΑΠΕ, όσο και την κατανάλωση (ενεργειακή απόδοση κτιρίων, «πράσινα ξενοδοχεία» κλπ.). Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να έχει μια κοινωνική διάσταση, αφού οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι συμβατές με επιχειρηματικά μοντέλα όπου οι πολίτες κατέχουν και συμμετέχουν από κοινού σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή ενεργειακής απόδοσης.

Προτείνουμε ότι ο Δήμος, σε συνεργασία με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, να ξεκινήσουν άμεσα μία εκστρατεία πληροφόρησης, ταυτόχρονα με μία διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και να εφοδιαστούν με μέσα ανεξάρτητης εμπειρογνωμοσύνης ώστε να αναπτύξουν το δικό τους όραμα και προτάσεις επί του θέματος και που θα ανταποκρίνονται στην κλίμακα και στις οικονομικές δραστηριότητες του νησιού.

Γιώργος Βλαντάς                                          Τάσος Ζαχαράς
      Πρόεδρος ΦτΠ                                         Γενικός Γραμματέας ΦτΠ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου