Πέμπτη, Οκτωβρίου 06, 2016

Δύο μεγάλα έργα ύδρευσης στο νησί της Πάρου, εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020»

 
       

                                 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Νοτίου Αιγαίου 2014-2020

 




              
   

       

  Ερμούπολη, 5 Οκτωβρίου 2016






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δύο μεγάλα έργα ύδρευσης στο νησί της Πάρου, εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020»

Δύο νέα, εξαιρετικά σημαντικά και απαραίτητα  έργα ύδρευσης στο νησί της Πάρου, συνολικής επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 2.374.838 ευρώ, εντάχθηκαν στην χρηματοδότηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του Νοτίου  Αιγαίου – ΕΣΠΑ 2014-2020, με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου,  μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των σχετικών προτάσεων.

Πρόκειται για τα έργα «Αντικατάσταση Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Κώστος – Παροικιά Δήμου Πάρου», επιλέξιμης  δημόσιας δαπάνης 1.669.193,55  ευρώ και «Κατασκευή Συνοδών Έργων Μονάδας Αφαλάτωσης Παροικιάς Πάρου»,  επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 705.645,17 ευρώ.

Το έργο «Αντικατάσταση Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Κώστος – Παροικιά Δήμου Πάρου» αφορά στην αντικατάσταση του υπάρχοντος κεντρικού δικτύου μεταφοράς νερού από την δεξαμενή στη θέση Αγία Υπακοή, στον Κώστο, έως την δεξαμενή στη θέση Άγιοι Ανάργυροι, στην Παροικιά της Πάρου, με αγωγούς συνολικού μήκους 7.500 μέτρων.
Περιλαμβάνει επίσης εργασίες αρχαιολογικής παρακολούθησης των εκσκαφικών εργασιών για την διέλευση του αγωγού, πλησίον της αρχαίας πόλης της Παροικιάς.
Με την αντικατάσταση του δικτύου, θα βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η εξυπηρέτηση των κατοίκων των παραπάνω περιοχών της Πάρου και θα εξοικονομηθεί μεγάλη ποσότητα ύδατος, καθώς ο υφιστάμενος  αγωγός έχει μεγάλες απώλειες λόγω παλαιότητας και συχνών βλαβών.
Ως ημερομηνία έναρξης του έργου έχει οριστεί η 12/5/2017.

Το έργο «Κατασκευή Συνοδών Έργων Μονάδας Αφαλάτωσης Παροικιάς Πάρου» αφορά στην κατασκευή συνοδών έργων, απαραίτητων για την λειτουργία των δύο ήδη εγκατεστημένων φορητών μονάδων αφαλάτωσης στη θέση «Πέπονας», στην Παροικιά της Πάρου.

Τα συνοδά έργα που θα κατασκευαστούν είναι:

-Αγωγός διάθεσης άλμης που θα μεταφέρει την παραγόμενη άλμη στη θάλασσα
-Αγωγός μεταφοράς πόσιμου νερού, καταθλιπτικός, που θα μεταφέρει το παραγόμενο καθαρό νερό στο υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης
-Αντλιοστάσια (καθαρού νερού, θαλασσινού νερού και άλμης), φρεάτια και όλες τις ηλεκτρολογικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης
-Εγκατάσταση ηλεκτρικού σταθμού
-Περιμετρική δενδροφύτευση – περίφραξη
-Σύνδεση με ΔΕΔΔΗΕ και δίκτυα ΟΚΩ για την ηλεκτροδότηση των μονάδων αφαλάτωσης

Ως ημερομηνία έναρξης του έργου έχει οριστεί η 28/02/2017.


Τα παραπάνω έργα εντάσσονται στον άξονα προτεραιότητας «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου