Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2016

Από σήμερα και επίσημα η λειτουργία μόνιμης βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο

Γίνεται πραγματικότητα ένα χρόνιο αίτημα ... ζωής



Εγκαίνια βάσης αεροδιακομιδών παρουσία τριών Υπουργών

Υψηλοί προσκεκλημένοι, βουλευτές, εκπρόσωποι της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, του ΕΚΑΒ, αιρετά μέλη της Αυτοδιοίκησης κι εκπρόσωποι της 2ης ΥΠΕ και του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου στην τελετή εγκαινίων της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ
http://www.koinignomi.gr/news/ygeia/2016/10/24/egkainia-vasis-aerodiakomidon-paroysia-trion-ypoyrgon.html
Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στα Υπουργεία Υγείας, Μεταφορών και Εθνικής Άμυνας για τη λειτουργία της βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο, σήμερα το μεσημέρι, στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Σύρου, όπου μεταφέρθηκε και το υπερσύγχρονο ελικόπτερο για την 24ωρη εξυπηρέτηση των νησιωτών.
Με φόντο την προγραμματισμένη τελετή εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου Σύρου, μετέβησαν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, των οποίων η συνεργασία και η καταλυτική παρέμβαση, θέτει στο εξής στη διάθεση των νησιωτών στις Κυκλάδες τη λειτουργία της βάσης αεροδιακομιδών για την ταχύτερη αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών που χρήζουν αεροδιακομιδής.
Στους χαιρετισμούς που οι ίδιοι απηύθυναν έκαναν λόγο για “πολιτική των πράξεων και όχι των λόγων”, που τίθεται “στις υπηρεσίες των νησιωτών”, με τον κ. Πολάκη μάλιστα να αναγνωρίζει πως, η λειτουργία της βάσης αεροδιακομιδών στη Σύρο, αποτελεί κατά κάποιο τρόπο δείγμα μίας πολιτικής που επιθυμεί να εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα στις καταστροφικές συμφωνίες που υπεγράφησαν κι εφαρμόζονται και πλήττουν βαθιά τη νησιωτικότητα.
Μετά από τους χαιρετισμούς των τριών Υπουργών, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του Δημάρχου Σύρου - Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού, του προέδρου του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνου Καρακατσιανόπουλου, ενώ προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί της διοικήτριας του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μαργαρίτας Μπουραντά καθώς επίσης και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου Β΄ και του Καθολικού Επισκόπου Σύρου, Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου.
Να υπογραμμισθεί πως στη Σύρο μετέβη και ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, καθώς επίσης η διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ ενώ παρέστησαν και οι τρεις Κυκλαδίτες κυβερνητικοί βουλευτές, Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός.
Στην πλευρά των παρισταμένων βρέθηκαν και μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του Γ. Νοσοκομείου Σύρου ενώ προσκλήθηκαν και παρέστησαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης. Την τελετή εγκαινίων παρακολούθησαν αιρετά μέλη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Συνολικά η τελετή των εγκαινίων και οι χαιρετισμοί προβάλλονται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας.



Σύρος: Ένα χρόνιο αίτημα των νησιωτών πήρε «σάρκα και οστά»

Ξεκίνησε και επίσημα η λειτουργία της βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο - Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια παρουσία των τριών συναρμόδιων Υπουργών
http://cyclades24.gr/2016/10/syros-xronio-aitima-nisiwtwn-sarka-osta/
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια και ξεκίνησε η λειτουργία της βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο
Ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών των κατοίκων της Σύρου και των υπόλοιπων Κυκλάδων, που τόσα χρόνια δεν είχε ικανοποιηθεί στοιχίζοντας εκατοντάδες ζωές συνανθρώπων μας, πήρε επιτέλους σάρκα και οστά!
Η δημιουργία μόνιμης βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο είναι εδώ και λίγες ώρες πραγματικότητα, ξεκινώντας και επίσημα την λειτουργία της.
Η τελετή των εγκαινίων αυτού του… δώρου ζωής στους Συριανούς και τους Κυκλαδίτες πραγματοποίηθηκε το μεσημέρι στον αερολιμένα Σύρου, με την υπογραφή του σχετικού Συμφώνου Συνεργασίας ανάμεσα στα τρία συναρμόδια Υπουργεία Υγείας, Εθνικής Άμυνας και Μεταφορών.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, αλλά και ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.
Στα εγκαίνια ήταν παρόντες οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές Κυκλάδων Συρίγος, Συρμαλένιος, Μανιός, πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σύρου Δαδάος και Πάπιτσι, ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός και τα περισσότερα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου Μαργαρίτα Μπουραντά, η ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας του νησιού, πλήθος εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της Σύρου, εργαζόμενοι του νοσοκομείου, καθώς και απλοί πολίτες του νησιού.
Την τελετή των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β, παρουσία και του Καθολικού Επισκόπου Σύρου π. Πέτρου Στεφάνου.
Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό οι επικεφαλής των δύο εκκλησιών, οι τρεις υπουργοί, ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης και η διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου.
Τα κυριότερα αποσπάσματα από τις δηλώσεις τους:
Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος: «Η βάση αυτή του ΕΚΑΒ είναι ένα πολύτιμο δώρο στο νησί μας και όλες τις Κυκλάδες, καθώς αφορά στο πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία μας. Είναι ένα δώρο που ο κόσμος θα το εκτιμήσει».
Καθολικός Επίσκοπος Σύρου π. Πέτρος Στεφάνου: «Αποτελεί ένα ιδιαίτερο γεγονός για το νησί μας, αλλά και όλες τις Κυκλάδες. Πρόκειται για μια πολύτιμη υπηρεσία που θα αποφέρει τα μέγιστα προς όφελος των κατοίκων, ενώ παράλληλα αναβαθμίζει και τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Σύρου».
Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος: «Ξεκινάμε μία νέα υποδομή υγείας, αρχικά από εδώ για τις Κυκλάδες και στη συνέχεια για το Βόρειο Αιγαίο (βάση στη Λέσβο). Σκοπός της σημερινής συμφωνίας είναι η μείωση του χρόνου ανταπόκρισης στα αιτήματα του ΕΚΑΒ. Όλα αυτά τα χρόνια χάθηκαν άδικα πολλές ζωές νησιωτών και αυτό έπρεπε να σταματήσει.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είμαστε πάντα κοντά σε τέτοιες ενέργειες κοινωνικής προσφοράς. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι παρούσες σε οποιοδήποτε έργο υποδομής μπορούν να συνεισφέρουν εδώ στις Κυκλάδες.
Πριν πέντε μήνες ήμασταν και πάλι εδώ για την υπογραφή μίας πρωτοποριακής συμφωνίας για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Σύρου και του Πεδίου Βολής της Βάρης. Σήμερα εγκανιάζουμε μία άλλη συμφωνία που αναβαθμίζει τις δομές υγείας του νησιού και των Κυκλάδων».
Αν. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης: «Κάθε κυβέρνηση είναι αυτά που κάνει και όχι αυτά που λέει. Σήμερα λοιπόν γίνεται το δεύτερο πραγματικό, χειροπιαστό βήμα στήριξης του τομέα της Υγείας στις Κυκλάδες, μετά την λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης.
Και δεν είμαστε εδώ απλά για να υπογράψουμε κάτι που θα γίνει, αλλά κάτι που γίνεται ήδη! Η βάση είναι απόλυτα έτοιμη και από σήμερα ξεκινά η λειτουργία της.
Δεν παραγνωρίζουμε ότι αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα που «πλήγωσαν» την νησιωτικότητα, ωστόσο ενέργειες σαν και την σημερινή αποτελούν τα αντισταθμιστικά μέτρα για τα οποία δεσμευθήκαμε.
Δεν σταματάμε εδώ, θα προχωρήσουμε με άλλες δύο βάσεις στο Αιγαίου (δημιουργία στη Λέσβο και αναβάθμιση αυτής στη Ρόδο), ενώ ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μετασκευάζονται δύο σκάφη του Λιμενικού για να αναλάβουν και τις πλωτές διακομιδές, για να σταματήσει η αισχροκέρδεια των ιδιωτικών σκαφών που τις αναλαμβάνουν.
Θέλω, μέσω του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, να ευχαριστήσω την Συριανή κοινωνία που έβαλε… πλάτη για την κάλυψη ορισμένων δαπανών για την λειτουργία της βάσης του ΕΚΑΒ. Εμείς σαν Υπουργείο θα συμπεριλάβουμε στο νέο προϋπολογισμό τα έξοδα για την λειτουργία της».
Υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης: «Με την πολυτιμη συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το μεράκι του Υπουργείου Υγείας η βάση αυτή είναι σήμερα πραγματικότητα.
Αν πριν από λίγο καιρό, στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, δεν είχαμε πετύχει την εξαίρεση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας από τις ιδιωτικοποιήσεις, όλο αυτό θα ήταν στον αέρα.
Το ίδιο θα κάνουμε και για τα υπόλοιπα αεροδρόμια, όπως αυτό της Σύρου, θα ζητήσουμε να εξαιρεθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτά που έχουμε πει, όπως την επέκταση του αεροδιαδρόμου εδώ ώστε η Σύρος να μπορέσει να γίνει και πρωτεύουσα του τουρισμού».
Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός: «Η σημερινή τελετή εγκαινίων σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας της βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο. Πρόκεται για σημαντική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο νησιωτικό χώρο και ένα απτό παράδειγμα εφαρμογής νησιωτικής πολιτικής. Παράλληλα, αυτή η εξέλιξη συμπαρασύρει και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου Σύρου.
Χαιρετίζουμε αυτή την πρωτοβουλία και ευελπιστούμε να έχουμε και άλλες στο μέλλον. Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης θα είναι πάντα αρωγός σε τέτοιες ενέργειες που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες υγείας του νησιού μας».
Διοικήτρια Νοσοκομείου Σύρου Μαργαρίτα Μπουραντά: «Πρόκειται για ένα έργο πνοής για τους Συριανούς και όλους τους Κυκλαδίτες. Αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των νησιωτών».



Παρουσία 3 υπουργών τα εγκαίνια στη Σύρο
Πτητική βάση ΕΚΑΒ
του Θεοδόση Δανάμπαση
http://www.logotypos.gr/%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1-3-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%8D%CF%81%CE%BF.html
Με κάθε επισημότητα ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τελετή εγκαινίων της μόνιμης πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο, παρουσία του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, του υπουργού Μεταφοράς και Επικοινωνιών Χρήστου Σπίρτζη και του υφυπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Ο αγιασμός, που τελέστηκε από τον Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο Β’ και τον Καθολικό Επίσκοπο Πέτρο Στεφάνου στο αεροδρόμιο της Σύρου, συγκέντρωσε πλήθος επισήμων αφού παραβρέθηκαν – μεταξύ άλλων – ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, η διευθύντρια της 2ης ΥΔΕ Κυκλάδων, η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, σύσσωμη σχεδόν η Δημοτική Αρχή, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και πολλοί εκπρόσωποι φορέων.
Στις δηλώσεις που έκαναν οι παριστάμενοι, κοινός τόπος ήταν η σπουδαιότητα του έργου για την Υγεία στις Κυκλάδες αλλά και για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Σύρου, ο περιορισμός του χρόνου αντιμετώπισης των περιστατικών και η μείωση του κόστους, η παγίωση του αισθήματος ασφάλειας στους Κυκλαδίτες και η θωράκιση των δομών Υγείας.
Περισσότερο ρεπορτάζ στον «Λ».


Γιάννης Βλασερός για την πτητική βάση του ΕΚΑΒ: «Πολύ θετικό γεγονός για τα νησιά»
http://www.naxostimes.gr/ygeia/8201-giannis-vlaseros-gia-tin-ptitiki-vasi-tou-ekav-poly-thetiko-gegonos-gia-ta-nisia
Ως πολύ θετικό γεγονός για τα νησιά χαιρέτισε την έναρξη λειτουργίας της μόνιμης πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ με έδρα τη Σύρο o Ναξιώτης καρδιολόγος και πολιτευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βλασερός.
«Αισθάνομαι ικανοποιημένος και δικαιωμένος [...] Έστω και αργά, είναι πολύ καλό που έγινε» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή “Al-iberti News” του Aegean Voice 107.5 και πρόσθεσε ότι τώρα τα επείγοντα περιστατικά που χρήζουν άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης θα μεταφέρονται γρηγορότερα είτε στα πλησιέστερα τοπικά νοσηλευτικά ιδρύματα, είτε σε νοσοκομεία των Αθηνών. Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι η πτητική βάση θα πρέπει να πλαισιωθεί κι από κατάλληλα εξοπλισμένα και οργανωμένα πλεούμενα.
Κατά την άποψη του κ. Βλασερού - και σχολιάζοντας σχετική επισήμανση της Πόπης Αλιμπέρτη - το γεγονός ότι η πτητική βάση του ΕΚΑΒ δρομολογήθηκε και υλοποιήθηκε σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα (για τα ελληνικά δεδομένα) οφείλεται στις συντονισμένες ενέργειες διαφόρων φορέων και συλλογικών οργάνων (ακόμη και της Νάξου), καθώς και στην οργανωμένη αντίδραση του κόσμου. «Η κοινή προσπάθεια μπορεί να φέρει αποτέλεσμα» τόνισε ο κ. Βλασερός, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν πρέπει να καταθέτουμε τα όπλα, αν θέλουμε να επιτύχουμε την ευόδωση οποιουδήποτε αιτήματος.
Όσον αφορά στο νοσοκομείο της Νάξου και τη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού ειδικότερα, την χαρακτήρισε «ιδιαίτερα χρήσιμη όχι μόνο για τη Νάξο, αλλά και για τα γύρω νησιά», ωστόσο δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι δεν αρκεί να υπάρχει θέση νεφρολόγου στον Οργανισμό, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και πλήρωση της από μόνιμο γιατρό. Όπως είπε, προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον από γιατρούς για να έρθουν να υπηρετήσουν στα νησιά, θα πρέπει να θεσπιστεί ειδικό μισθολόγιο, κάτι που ο κ. Βλασερός έχει επισημάνει σε κάθε ευκαιρία.
Τέλος, συμπλήρωσε ότι και η κενή θέση καρδιολόγου στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου «είναι ένα τεράστιο έλλειμμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου