Παρασκευή, Ιανουαρίου 01, 2016

Αϊ Γουέι Γουέι: Η Ελλάδα υπερασπίζεται τις αξίες του πολιτισμένου κόσμου στη Λέσβο

«Η Ελλάδα ανοίγει την αγκαλιά της για να σώσει και να υποδεχθεί αυτούς τους ανθρώπους, όχι για να τους σταματήσει. Είμαι περήφανος για όσα είδα στη Λέσβο. Η Ελλάδα υπερασπίζεται εκεί τις αξίες του πολιτισμένου κόσμου»,     τόνισε ο διεθνούς φήμης Κινέζος καλλιτέχνης, μετά την επίσκεψή του στο νησί.

Ο Αϊ Γουέι Γουέι βρέθηκε στη Λέσβο τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να ζήσει από πρώτο χέρι όσα βιώνουν οι πρόσφυγες που φτάνουν στο νησί, αλλά και τον αγώνα των ανθρώπων που προσπαθούν να τους βοηθήσουν.

Πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα το απόγευμα της Παρασκευής, παρέθεσε συνέντευξη Τύπου, παρουσία και του Ελληνα υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Οπως είπε, πρόκειται για «μια εμπειρία που δεν θα μπορούσα να την φανταστώ».
Σχολιάζοντας την στάση πολλών ευρωπαϊκών και όχι μόνο χωρών, ο ίδιος χαρακτήρισε «θλιβερή» την έλλειψη κατανόησης. Οπως είπε, «η προσφυγική κρίση δεν είναι ελληνική υπόθεση, είναι παγκόσμια» και μάλιστα η χειρότερη μετά τον Β' Παγκόσμιο και είναι «κοντόφθαλμοι» όσοι επιδιώκουν την ανάσχεση των προσφυγικών ροών με κάθε μέσο. «Τίποτε δεν θα σταματήσει ανθρώπους που θυσιάζουν ό,τι έχουν προκειμένου να αναζητήσουν προστασία και ρισκάρουν τη ζωή τους».
«Δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα έχει πάρει ιστορικές διαστάσεις. Η έντασή της είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Όμως στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να επιτρέπουμε αυτές τις καταστάσεις ... Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να κατανοήσουν τι πραγματικά συμβαίνει, να βοηθήσουν την Ελλάδα και το πιο σημαντικό, να σώσουν την Ελλάδα ... πρέπει όλοι να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να αποκτήσουν ένα νέο μέλλον».
Εξήρε επίσης την προσπάθεια που γίνεται, αν και σημείωσε την έλλειψη μέσων. Οπως είπε, οι ντόπιοι καταλαβαίνουν το δράμα των προσφύγων και «προσπαθούν, μαζί με τους εθελοντές, όμως τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους είναι περιορισμένα».
«Τα σύνορα δεν βρίσκονται στη Λέσβο, αλλά μέσα στο μυαλό και την καρδιά μας», σημείωσε ο Γουεϊγουέι.
Από την πλευρά του, ο κ.Μουζάλας δήλωσε «περήφανος που άνθρωποι σαν τον Άι Γουεϊγουέι αφήνουν την ακαδημαϊκή και καλλιτεχνική τους καριέρα κι έρχονται να βοηθήσουν», δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, καλωσορίζοντας τον Κινέζο καλλιτέχνη. «Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εικαστικούς της εποχής μας, αλλά και αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που βρέθηκε στη Μυτιλήνη και με τις δύο αυτές ιδιότητες και επισκέφθηκε τις αρχές και τους εθελοντές. Θεώρησα υποχρέωσή μου να τον συναντήσω και να μοιραστώ τις εμπειρίες του», κατέληξε.


                                                                                                πηγή  stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου