Πέμπτη, Φεβρουαρίου 02, 2017

Ομιλία Ν.Συρμαλένιου ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ-ΜΜΕ





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα δάνεια που δόθηκαν από τις τράπεζες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αποπληρωθούν ούτε σε 400 χρόνια!

 Ομιλία Νίκου Συρμαλένιου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια τραπεζών σε κόμματα και ΜΜΕ


Κατάκτηση για τη δημοκρατία, το κοινοβουλευτικό σύστημα, αλλά και το πολιτικό σύστημα  χαρακτήρισε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των τραπεζών σε κόμματα και ΜΜΕ, διότι το πόρισμα αυτό ξεσκεπάζει όλη τη διαπλοκή του πολιτικού συστήματος, που επί πολλά χρόνια, σε απόλυτη διαπλοκή με τις τράπεζες και τα ΜΜΕ, επεδίωκε με κάθε τρόπο την αναπαραγωγή του, αδιαφορώντας για τη ζημιά που προκαλούσε στη χώρα και στον ελληνικό λαό.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ν. Συρμαλένιος: «Ένα σύστημα εξουσίας και διαπλοκής που δάνεισε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ και πάνω από 400 εκατομμύριαευρώ στα δύο πρώην μεγάλα κόμματα εξουσίας, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία δάνεια δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να αποπληρωθούν ούτε σε 400 χρόνια. Δάνεια δανεικά και αγύριστα που τα δύο κόμματα εξουσία για πολλά χρόνια, τα χρησιμοποίησαν για απίστευτες δαπάνες προβολής, διαφήμισης, λειτουργίας και διακίνησης ψηφοφόρων, ιδιαίτερα τις εκλογικές περιόδους για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους».
Ο κ. Συρμαλένιος έκανε αναφορά σε δύο χαρακτηριστικές διατυπώσεις των δύο τελευταίων προέδρων της Τράπεζας της Ελλάδος, των κκ. Στουρνάρα και Προβόπουλου, που κάθε άλλο παρά υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι, λέγοντας:
«Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι από τα 842 εκατ. ευρώ δάνεια προς τα ΜΜΕ, μόνο τα 256 είχαν εξασφαλίσεις, δηλαδή έδιναν οι τράπεζες δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, για να θυμίσω και τον υιό Ψυχάρη που μας είπε ευθαρσώς ότι έπαιρνε δάνεια με «αέρα». Μέγα λοιπόν αδίκημα, το οποίο είμαστε σίγουροι ότι θα ερευνήσει η ελληνική δικαιοσύνη. Η πρακτική αυτή παρήγαγε τα αποτελέσματα που βλέπουμε πλέον όλοι: πτωχευμένες επιχειρήσεις με εργαζόμενους στο δρόμο (ΔΟΛ, ΑΛΤΕΡ, ΜΕΓΚΑ κλπ.) και με πλούσιους ιδιοκτήτες οι οποίοι φρόντισαν βεβαίως να βγάλουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό.
Ο κ. Προβόπουλος μας είπε ότι τα δάνεια των κομμάτων από την ΑΤΕ με εξασφάλιση την κρατική χρηματοδότηση είναι μη επαρκής εγγύηση, ενώ ταυτόχρονα το πόρισμα της ΤτΕ ήδη από το 2010, διαπιστώνει ότι τα δάνεια των κομμάτων δεν μπορούν να αποπληρωθούν.
Θέλω εδώ να θυμίσω ότι η πορισματική έκθεση του εισαγγελέα Καλούδη, που αφορά τα δάνεια των κομμάτων, ήταν αποτέλεσμα των καταγγελιών του σημερινού γραμματέα τη ΝΔ κ. Αυγενάκη, ο οποίος τότε ανήκε στο κόμμα της κ. Μπακογιάννη, όταν είχε φτιάξει το δικό της κόμμα πριν ενσωματωθεί στη ΝΔ. Και είναι φανερό ότι αυτή η πορισματική έκθεση θα ανασυρθεί και πάλι από το αρχείο, με όσα αδικήματα προέκυψαν από τις εργασίες της εξεταστικής».

Αναφερόμενος σε ορισμένα από τα σοβαρά αδικήματα που αποκάλυψαν οι εργασίες της Εξεταστικής, ο βουλευτής Κυκλάδων ανέφερε: την αναχρηματοδότηση των τόκων παλαιότερων δανείων κατά παράβαση των πιστοδοτικών κανόνων, τη δανειοδότηση χωρίς καθόλου ή με ελάχιστες εξασφαλίσεις, την πολλαπλή δανειοδότηση των ίδιων πιστούχων για διαφορετικές εταιρείες με τους ίδιους ιδιοκτήτες, τη δανειοδότηση εταιρειών ΜΜΕ με αποκλειστικούς μετόχους off shore εταιρείες, την ταυτόχρονη μελλοντική εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης από πολλές τράπεζες ως εγγύηση για το ίδιο δάνειο των κομμάτων, τις ψευδείς δηλώσεις εκπροσώπου της ΝΔ σε συγκεκριμένη τράπεζα περί μη εκχώρησης της μελλοντικής κρατικής χρηματοδότησης ταυτόχρονα σε άλλες τράπεζες κ.ά.

Το χαρακτηριστικό της διαπλοκής αναδεικνύεται και με συγκεκριμένες τροπολογίες που κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν από τη βουλή, η πρώτη με το ν. 4071/2012, που καθόρισε ως ακατάσχετες τις κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τα κόμματα σε βάρος του τραπεζικού συστήματος και η δεύτερη τροπολογία που έφεραν οι γνωστοί τρεις βουλευτές της ΝΔ Σταμενίτης, Τζουμάνης, Χριστογιάννης, με το άρθρο 78 του ν. 4146/2013, με την οποία δεν καταλογίζεται απιστία στον πρόεδρο, τα μέλη των ΔΣ και τα στελέχη των τραπεζών για τη δανειοδότηση νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

Ο Ν. Συρμαλένιος αναφέρθηκε και στην υπόθεση της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Κραυγαλέα περίπτωση αδικημάτων που εμφανίστηκαν στη διαδικασία δανειοδότησης μμε, αποτελεί η περίπτωση του Πρώτου Θέματος, όπου μετά την ίδρυση της αρχικής εταιρείας το 2005, με αρχικούς μετόχους τους Θέμο Αναστασιάδη, Αναστάσιο Καραμήτσο και Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, ιδρύεται από τους ίδιους μια νέα εταιρεία η Αναπτυξιακή, η οποία παίρνει δάνειο 18 εκατομμυρίων από την Τράπεζα Πειραιώς, με το οποίο οι μέτοχοι αγοράζουν τις μετοχές τις δικές τους, χωρίς η εταιρεία Αναπτυξιακή να παρουσιάζει καμμιά δραστηριότητα. Στη συνέχεια το 2010, δόθηκε πάλι από την Τράπεζα Πειραιώς νέο δάνειο 18 εκατομμυρίων σε μια νέα εταιρεία με την επωνυμία «Νέο Θέμα» των ίδιων βασικά μετόχων Αναστασιάδη και Καραμήτσου για να εξαγοράσουν το 70 % της εταιρείας Αναπτυξιακή, το οποίο ενδιαμέσως είχε δοθεί στην εταιρεία «Πήγασος». Τα χρήματα τα οποία εισπράχθηκαν, συνολικά 12,5 εκατομμύρια ευρώ, ούτε καν αποδόθηκαν για την πληρωμή του πρώτου δανείου, ενώ είχαν μπεί ενέχυρο.
Τα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: Γιατί δεν τηρήθηκε από την τράπεζα η πιστοδοτική πολιτική, που επιτάσσει ότι η πιστώτρια τράπεζα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην περίπτωση παροχής πιστοδοτήσεων προς συνδεδεμένους πιστούχους, στη συγκεκριμένη περίπτωση προς τους ίδιους πιστούχους; Γιατί το τίμημα εξαγοράς από τον Πήγασο δεν πιστώθηκε για την απομείωση του δανείου; Με ποιες εγγυήσεις και ποιες δυνατότητες αποπληρωμής αποφασίστηκαν οι εγκρίσεις δανείων όταν η Αναπτυξιακή όταν η εταιρεία είχε μείωση των ιδίων κεφαλαίων ή όταν το Πρώτο Θέμα είχε καθαρή αρνητική θέση το 2009, αλλά και πτώση του κύκλου εργασιών από το 2008 ως το 2014, όταν επίσης η αντικατάσταση εγγύησης της Πήγασος με εξασφαλίσεις νέων μετόχων, ούτε ισοδύναμη ήταν από πλευράς φερεγγυότητας, ούτε ελήφθησαν επαρκή μέτρα για την αντιστάθμιση του πολύ υψηλού κινδύνου;
Και εν πάση περιπτώσει ποια φερεγγυότητα μπορεί να έχει μια εταιρεία ενός ανθρώπου όπως ο Θέμος Αναστασιάδης με το γνωστό παρελθόν σύλληψης και κατάσχεσης επιταγών στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, αλλά και με την πολύμηνη εκκρεμότητα καθαρογραφής μιας απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που του καταλογίζει την υποχρέωση επιστροφής 4 εκατομμυρίων ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο, λόγω μη δικαιολόγησης της προέλευσης τους;»

Ο βουλευτής Κυκλάδων κατέληξε λέγοντας: «Θεωρώ ότι το έργο της επιτροπής σημαδεύτηκε από την πρώτη στιγμή της  σύστασης της. Και μόνο το γεγονός ότι όλες οι εξελίξεις και οι καταγγελίες δανείων έγιναν μετά τη σύσταση της, αποτελεί επιβεβαίωση ότι πετύχαμε τους στόχους. Στόχους για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και για την απόδοση ευθυνών σε όλους αυτούς που επί πολλά χρόνια εξέθρεψαν το πολυδαίδαλο σύστημα της διαπλοκής. Και κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν ποτέ, αν δεν υπήρχε αυτή η κυβέρνηση. Άλλωστε γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια; Και είναι τουλάχιστον κωμικό οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης να προσπαθούν να συγκρίνουν τον ελέφαντα με το μυρμήγκι, όπως προσπάθησαν να κάνουν προσπαθώντας μάταια να παραπλανήσουν τον κόσμο με το δήθεν σκάνδαλο της Κουμουνδούρου, ή με την ανύπαρκτη off shore της Αυγής με την συμμετοχή σε ποσοστό μόλις 2% μιας κυπριακής εταιρείας που ανταποκρίθηκε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας».

«Σήμερα η επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της. Η Ολομέλεια έχει το λόγο και μετά η ελληνική δικαιοσύνη. Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν και είμαστε σίγουροι ότι θα αποδοθούν οι όποιες ευθύνες είτε σε εκπροσώπους των τραπεζών, είτε σε αυτούς των ΜΜΕ, είτε τέλος στα πρόσωπα του πολιτικού συστήματος. Ναστε σίγουροι ότι μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών, δεν θα είναι εύκολο να αναβιώσει το σάπιο πολιτικό σύστημα που παρήγαγε ή ανέχθηκε τη Siemens, τη Novartis, το KEΕΛΠΝΟ, τα δομημένα ομόλογα, το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, τα δάνεια με αέρα, όλα αυτά τέλος πάντων που οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και στα μνημόνια που έβαλαν στην πρέσα τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου