Δευτέρα, Δεκεμβρίου 04, 2017

ΡΑΕ: Ακόμη 21 νησιά στη λίστα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με υποβρύχια καλώδια


Μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης


Αλλα 21 νησιά σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Βορειοανατολικό Αιγαίο παίρνουν «σειρά» στη λίστα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με υποβρύχια καλώδια, προκειμένου να περιοριστεί το υψηλό κόστος ηλεκτροδότησής τους, που κυμαίνεται μεταξύ 500 και 800 εκατ. ευρώ το χρόνο και καλύπτεται από τους καταναλωτές μέσω του λογαριασμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. 
Η επιστημονική επιτροπή που είχε συστήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το Δεκέμβριο του 2015 για να μελετήσει τη βέλτιστη λύση για την ηλεκτροδότηση των νησιών (διασυνδέσεις με το ηπειρωτικό δίκτυο ή διατήρηση με ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των τοπικών αυτόνομων μονάδων) βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση του έργου της. Σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγείται τη διασύνδεση της πλειονότητας των νησιών, σε συνέχεια της διασύνδεσης των πρώτων νησιών των Κυκλάδων που ήδη υλοποιείται. 
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Δρ. Νίκος Μπουλαξής, με την υλοποίηση των διασυνδέσεων θα ενσωματωθεί στο ηπειρωτικό Σύστημα το 80 % τουλάχιστον της ενέργειας που παράγεται σήμερα στα νησιά από ακριβές και ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι το ετήσιο όφελος για τους καταναλωτές μπορεί να κυμανθεί μεταξύ τα 400 και 650 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Αναλυτικά, ο προγραμματισμός των διασυνδέσεων έχει ως εξής: 
-Είναι, ήδη, σε εξέλιξη η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με Λαύριο και Τήνο, Πάρο και Μύκονο (ήδη είναι διασυνδεδεμένες μέσω Εύβοιας η 'Ανδρος και η Τήνος). Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018. 
-Η δεύτερη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, που έχει ήδη εγκριθεί, περιλαμβάνει τις συνδέσεις Πάρου - Νάξου και Νάξου - Μυκόνου καθώς και την αναβάθμιση της σύνδεσης μεταξύ 'Ανδρου και Ν. Εύβοιας. Προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019. 
-Η τρίτη φάση για τις Κυκλάδες, που επίσης έχει εγκριθεί, συνίσταται στην πόντιση δεύτερου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου - Σύρου με προοπτική λειτουργίας το 2022. 
-Ειλημμένη είναι επίσης η απόφαση για διασύνδεση της Κρήτης, η οποία (λόγω μεγέθους) θα αφαιρέσει σημαντικό βάρος από τους ώμους των καταναλωτών. Θα προηγηθεί η λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση ικανότητας 2x140 μεγαβάτ από την Πελοπόννησο με προοπτική ολοκλήρωσης το 2020, και η «μεγάλη», ικανότητας 2x500 MW, μέσω Αττικής, για την οποία η ΡΑΕ έχει θέσει στόχο να ολοκληρωθεί το 2021-2022, νωρίτερα από τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ. Η μεγάλη διασύνδεση σχετίζεται και με το μεγάλο έργο της διασύνδεσης με την Κύπρο (Euro Asia Interconnector).

Τα νέα έργα που εισηγείται η Επιτροπή ως ώριμα και βιώσιμα και τίθενται υπό την έγκριση της ΡΑΕ περιλαμβάνουν: 
-Τέταρτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων στην οποία εντάσσονται οι εξής διασυνδέσεις: 
Πάρος - Σαντορίνη - Φολέγανδρος - Μήλος - Σίφνος - Σύρος,
Νάξος - Δονούσα, Νάξος - Σχοινούσα - Αμοργός και Κουφονήσι- Σχοινούσα - Ηρακλειά,
Πάρος - Ίος - Σίκινος - Φολέγανδρος,
Σίφνος - Σέριφος - Κύθνος,
Λαύριο - Κέα,
Σαντορίνη - Ανάφη - Αστυπάλαια.

Εξετάζονται, επίσης, εναλλακτικά σενάρια όπως η διασύνδεση Σύρου - Σερίφου - Μήλου, αντί για Σύρο - Σίφνο - Μήλο, περίπτωση κατά την οποία η Σίφνος θα διασυνδεθεί με τη Σέριφο και η τελευταία με το Λαύριο. 
-Για τα Δωδεκάνησα η εισήγηση προβλέπει την κατασκευή διασύνδεσης Λαυρίου - Κω και διακλάδωση από την Κω προς Κάλυμνο και Ρόδο. Εναλλακτικά εξετάζεται η διασύνδεση μέσω Κρήτης. 
-Για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αν και προκρίνεται ως οικονομικότερη η λύση της κατασκευής νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, εξετάζονται δύο εναλλακτικές διασυνδέσεων:
Αλιβέρι - Σκύρος - Μυτιλήνη, Μυτιλήνη - Χίος - Σάμος και Μυτιλήνη - Λήμνος - Αγ. Ευστράτιος ή εναλλακτικά να γίνει απευθείας η διασύνδεση Αλιβέρι - Μυτιλήνη και ξεχωριστά Αλιβέρι - Σκύρος.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, οι διασυνδέσεις των νησιών επιφέρουν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα που περιλαμβάνουν ενδεικτικά: 
Ελάφρυνση των καταναλωτών, σε βάθος χρόνου και με την πρόοδο των διασυνδέσεων, από τις επιβαρύνσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. 
Μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος των νησιών από την παύση λειτουργίας των ρυπογόνων πετρελαϊκών σταθμών. 
Μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές καυσίμων.
Εκμετάλλευση του υψηλού αιολικού και ηλιακού δυναμικού των νησιών για την παραγωγή ενέργειας. 
Διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας τροφοδότησης για τα νησιά, ενίσχυση της αναπτυξιακής τους πορείας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
                                                                                                      πηγή  left.gr

1 σχόλιο:

  1. Η διασύνδεση είναι "θετική" εξέλιξη, αλλά η μπουρδολογία που σερβίρεται είναι απόδειξη του πραγματικού κίνητρου αυτής της θετικής εξέλιξης: 1) Το ρεύμα έχει εκτοξευθεί στα ύψη και ΔΕΝ είναι λόγω ακριβού πετρελαίου (το πετρέλαιο έχει πέσει δραματικά τα τελευταία χρόνια). 2) Οι ΥΚΩ δεν είναι κάτι καινούργιο: Υπάρχουν από το ...1960! Απλά τώρα τις σερβίρουν για να κρύψουν το πόσο ακρίβυνε το ρεύμα λόγω, ΑΠΕ φυσικού αερίου ΚΑΙ λόγω διασυνδέσεων. 3) Το μεγαλύτερο ποσοστό κόστους στις ΥΚΩ είναι το ντήζελ και άλλα ακριβά πετρελαιοειδή που καίνε, ειδικά στην Κρήτη, για κάλυψη του κουτουρού ρεύματος των πολλών αιολικών της Κρήτης. 4) Η διασύνδεση δεν γίνεται για την ενεργειακή ασφάλεια των νησιών, αλλά για να πουλήσουν οι Γερμανοί απούλητα αιολικά και φωτοβολταϊκά, που θα πλασάρονται σε εμάς τους αγράμματους σαν "ανάπτυξη". Θα πληρώνουμε διπλά και τριπλά το ρεύμα για να έχουμε ενεργειακή επάρκεια με ακριβό και συχνά ανύπαρκτο αέριο. Με την διασύνδεση θα γεμίσουν τα νησιά με ανεμιστήρες και θα δείτε τον τουρισμό να πηγαίνει περίπατο αλλού

    ΑπάντησηΔιαγραφή