Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 18, 2015

Δελτίο τύπου Τοποθετήσεις Νικου Μανιού

Νάξος, 18 Σεπτεμβρίου 2015



H «κωλοτούμπα» που αποδίδεται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ευσταθεί γιατί, κάτι τέτοιο θα γινόταν τον Φεβρουάριο. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε δίνοντας μια μάχη που διήρκησε περίπου έξι μήνες και έχει δυο μορφές. Είναι μια πολιτική μάχη ενάντια την λογική της λιτότητας ως μοναδική απάντηση στην κρίση. Είναι επίσης μια κοινωνική πάλη ανάμεσα στους εκφραστές των φτωχότερων και μεσαίων στρωμάτων και σε αυτούς που συγκεντρώνουν τον πλούτο. (link από τη παρουσίαση του ψηφοδελτίου Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ στη Νάξο).

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη ένα 7μηνο τώρα, μέσα σε μνημόνιο, εφάρμοσε μια αριστερή πολιτική. Για την επαύριο των εκλογών, είναι δεδομένο ότι το να ξαναπάμε στο 2009 που έρχονταν οι πακτωλοί χρημάτων και μοιράζονταν σε φίλους των Υπουργών, ούτε το δεχόμαστε, ούτε και γίνεται. Και αυτό είναι και μια απάντηση στη κατηγορία ότι θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ. Εμείς έχουμε μια άλλη, διαφορετική αντίληψη. Η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, και πρέπει να κάνει πράξη φιλολαϊκές πολιτικές ακόμη και εν μέσω μνημονίων! (link από τοποθέτηση κατά τη συνέντευξη τύπου στη Σαντορίνη)

Παραδείγματα αυτής της αριστερής πολιτικής που αφορούν στις Κυκλάδες είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέλεξε να προωθήσει την λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης με διαφάνεια, σεβασμό στις εραγασιακές σχέσεις των εργαζομένων που θα προκύψουν, και με πίστη στη αρχή της δημόσιας παροχής υγείας, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε αποφασίσσει την πώληση του νοσοκομειόυ σε ιδιωτικά συμφέροντα. (link από τοποθέτηση κατά τη συνέντευξη τύπου στη Σαντορίνη) Επίσης, o ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε τη παραδοσιακή τυροκομία ορεινών περιοχών με τηνΥπουργική Απόφαση για τα προϊόντα οικοτεχνίας (3638/92505, 26-8-2015) δίνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα μικρής κλίμακας μεταποίησης αγροτικών και γαλακτομικών προϊόντων, αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να διατίθενται σε τοπικές αγορές, εμποροπανηγύρεις, δημοτικές εκδηλώσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης. Στόχο μας αποτελεί η υποβολή φακέλου καταχώρησης  του προϊόντος «Αρσενικού Νάξου» ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Η συνεργασία μεταξύ παραγωγών (ομάδες παραγωγών) και η διαφορετική αντίληψη στην αναγνώριση εξόδων των παραγωγών αγροτικών τροφίμων (εργασία μελών οικογένειας, απόσβεση κεφαλαίου) θα απαλύνουν τα βάρη στη φορολογία των αγροτών. (linkαπό την ομίλια στο Φιλώτι) Οι πιο αποτελεσματικοί φορολογικοί έλεγχοι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέτρεψαν στο κράτος να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του χωρίς χρηματοδότηση απο την Ε.Ε. από τον Αύγουστο του 2014 και η δυνατότητα που δίνεται στην δικαιοσύνη να λειτουργήσει σαν μια πραγματικά ανεξάρτητη αρχή σύμφωνα με το πολιτικό κλίμα που επικρατεί επέτρεψε την συνεργασία των εισαγγελέων με τον κ. Φαλτσιανί για τη λίστα Λανγκαρντ. Αυτά κατέδειξαν τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που χαρακτηρίζονται από μια εμμονή στην διασύνδεση τους με την διαπλοκή και τους «έμπειρους» εφαρμοστές των μνημονίων εις βάρος των πολλών. (link από την εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στο Μεσόγειος FM)

Η αριστερή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε αντιμέτωπη με μια γραφειοκρατική και αντιδραστική δημόσια διοίκηση που έφερνε δυσκολίες στην υλοποίηση του έργου του. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που αφορούν στηπροεκλογική περίοδο. Η απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης που ορίζει ότι μόλις την 21η Σεπτεμβρίου, μια ημέρα μετά τις εκλογές, θα μεταβεί κλιμάκιο της διεύθυνσης μεταλλείων για τον απαραίτητο έλεγχο ώστε να ανοιξουν τασμυριδορυχεία στη Νάξο για φετός, ενώ ήδη από τον Απρίλη έχει εγκριθεί από το ΥΠΑΠΕΝ η αύξηση της εξορυσσόμενης ποσότητας στις 7.500 τόνους και η αίτηση του νοσοκομείου Σύρου για δανεισμό μηχανημάτων αιμοκάθαρσης από το ΓΝ-ΚΥ Νάξου αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Συνημμένη θα βρείτε την επιστολή/απάντηση την επιστολή της διοίκησης της 2ης Υ.ΠΕ. προς το νοσοκομείο. Στην επιστολή καθίσταται σαφές ότι με κριτήριο μια ολιστική προσέγγιση και συνολική αντίληψη των αναγκών των νεφροπαθών όλων των Κυκλάδων θα παρθεί η σχετική απόφαση, και άρα δεν προκειται να μεταφερθούν τα μηχανήματα. Το ερώτημα είναι λοιπόν, πως μια αναρμόδια επιτροπή του νοσοκομείου της Σύρου, ενώ έχει παραιτηθεί η διοίκηση του και χωρίς την υποχρεωτική συμμετοχή εκπροσώπου της διοίκησης του ΓΝ-ΚΥ Νάξου, να αιτείται τον σχετικό δανεισμό μηχανημάτων αιμοκάθαρσης από το ΓΝ-ΚΥ Νάξου. Το ζήτημα της Υγείας στα νησιά μας είναι κρίσιμο, ευαίσθητο για τους κατοίκους τους, και θα έπρεπε να μένει έξω από φθηνές, παλαιού τύπου προεκλογικές πρακτικές. (δείτε το συνημμένο)

Καταλήγοντας, οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν την Κυριακή γιατί αλλιώς υποτιμούμε την δημοκρατία στη χώρα μας και τους αγώνες που δόθηκαν ανά τους αιώνες για καθολική ψήφο. Κάθε δημοκράτης, προοδευτικός που αγαπά τον τόπο του πρέπει να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες ζωής και δικαιότερη κατανομή του πλούτου ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές. (link από την εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στο Μεσόγειος FM) Άλλωστε οι τυχόν μετεκλογικές συνεργασίες θα κριθούν από το συνολικό εκλογικό αποτελέσμα, ώστε να ληφθούν υπόψη τα μηνύματα που θα στείλει ο λαός μέσω της ψήφου του. Με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά θα έχει κυρίαρχο λόγο στο πρόγραμμα διακυβέρνησης μετά την 20ηΣεπτεμβρίου. (link από την εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στο Prisma FM)   

Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου είναι κρισιμότερες από αυτές του Γενάρη. Ένα ισχυρό ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ θα του επιτρέψει να διαχειριστεί με αριστερό πρόσημο τα θετικά και «ανοιχτά» σημεία στης συμφωνίας. O ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει για να κάνει πράξη αριστερές πολιτικές προς όφελος του λαού εντός Ε. Ε. Είμαστε αυτή η Αριστερά που δεν περιμένει να έρθει από μόνο του ένα άλλο κοινωνικό σύστημα, και που θα κυβερνήσει για να μην επανέλθει στην εξουσία η δεξιά. Είμαστε η Αριστερά της καθημερινής κοινωνικής πάλης και όχι των προσδοκιών και της εξαγγελίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου