Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 16, 2015

Φαλτσιανί: Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη βοήθειά μου

ΑΘΗΝΑ 16/09/2015
Παρότι η “λίστα Λαγκάρντ” βρισκόταν όλα αυτά τα χρόνια στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας στην Ελλάδα, μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε την πρωτοβουλία να έρθει σε επαφή μαζί του προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην διαλεύκανση υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής, αποκαλύπτει ο “πατέρας” της λίστας ελλήνων μεγαλοκαταθετών της HSBC, Ερβέ Φαλτσιανί στην Εφημερίδα των Συντακτών.

“Πριν από εκείνη τη στιγμή, οι μόνες μου επαφές με την Ελλάδα ήταν σε επίπεδο συνεντεύξεων με δημοσιογράφους. Αυτό αποτελεί αδιάψευστο γεγονός. Έστω και αν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν ακόμη πολύ δύσκολο να γίνει ανοικτή αναφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην Ελλάδα η κατάσταση άλλαξε με την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση, τον Ιανουάριο” αναφέρει.

“Υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά στη χώρα σας η βούληση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής συμβάδισε με τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ” προσθέτει.

Για την διερεύνηση της λίστας σημειώνει ότι στους εισαγγελείς “δόθηκε η ευκαιρία να διευρύνουν την έρευνά τους από τον Αύγουστο. Χρειάστηκε χρόνος, η έρευνα ξεκίνησε και αναπτύχθηκε. Κατάλαβα ότι είχαν βρει σημαντικά στοιχεία, στα οποία προσθέσαμε και νεότερα" και προσθέτει:

"Χωρίς, όμως, το θάρρος και την προσωπικότητα των δικαστικών αυτών δεν είναι βέβαιο ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν γίνει πραγματικότητα. Τα πάντα, τελικά, εξαρτώνται και από το θάρρος των ανθρώπων”.

Ερωτηθείς όσον αφορά τη γνώμη του για τον Αλέξη Τσίπρα σημειώνει:

"Είχα σειρά επαφών με μέλη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και βουλευτές του. Διαπίστωσα μια ξεκάθαρη, σαφέστατη βούληση να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις. Να μην υπερισχύσει μόνον ο ενθουσιασμός, αλλά να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες, το συμφέρον των πολιτών. Αυτή είναι η προσωπική μου εμπειρία από τη συγκεκριμένη συνεργασία, η οποία ελπίζω να συνεχιστεί".

Στην ερώτηση τί θα ψήφιζε αν ήταν Έλληνας, στις εκλογές της Κυριακής, λέει ότι θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ. "Θα ήταν μια ρεαλιστική, πραγματιστική επιλογή, όχι ιδεολογική. Για μια υπεύθυνη αλλαγή, με λογική και οπωσδήποτε με καλές προθέσεις. Και το λέω λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνον την εμπειρία μου, αλλά την πραγματικότητα της χώρας σας”, αναφέρει.

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος πως η προσπάθεια κατά της διαφθοράς θα καρποφορήσει, αναφέρει:

"Υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία οι προσπάθειες που κάνουμε φέρνουν αποτελέσματα. Και το σημαντικό είναι ότι συνεχίζουμε. Η προσοχή των ΜΜΕ αποτελεί δε ένα σημαντικό στήριγμα. Όσο για τη δικαιοσύνη, τώρα υπάρχει η δυνατότητα να της δοθούν όλα τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, κάτι που είναι οπωσδήποτε βασικής σημασίας".

"Ελπίζω ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν στο επίπεδο των ΜΜΕ, της δικαιοσύνης και, κάποια στιγμή, και στη διοίκηση, με την παράλληλη συμβολή και την κάλυψη των κενών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, θα δημιουργηθεί ένα γενικότερο πλαίσιο που θα χρησιμεύσει και στα κράτη εκείνα τα οποία δεν συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή. Είναι, λοιπόν, μια προσπάθεια που συνεχίζεται, αδιάκοπα, σε διαφορετικά, συγχρόνως, επίπεδα" προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου