Παρασκευή, Νοεμβρίου 06, 2015

Ενεργειακή αναβάθμιση στις Κυκλάδες Εξέλιξη στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα


Πέντε νησιά του νομού αφορά η μία από τις δύο νέες δανειακές συμβάσεις ανάμεσα σε ΑΔΜΗΕ και ΕΤΕπ


Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα θα ενισχυθεί οικονομικά μέσω της υπογραφής των δύο νέων δανειακών συμβάσεων, στις οποίες προχώρησε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ειδικότερα, η πρώτη σύμβαση αφορά σε μία ομάδα έργων υπό τη γενική επωνυμία “IPTO Transmission I”, η οποία εντάσσεται στην εγκεκριμένη γραμμή χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ και είναι ύψους 140 εκατ. Ευρώ, με την πρώτη δόση για τα 70 εκατ. ευρώ να έχει υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ η δεύτερη, περιλαμβάνει και το έργο που σχετίζεται με την ενεργειακή αναβάθμιση των Κυκλάδων και εντάσσεται στο πλαίσιο της εγκεκριμένης χρηματοδότησης εκ μέρους της ΕΤΕπ, ύψους 130 εκατ. Ευρώ, με την αντίστοιχη πρώτη δόση να έχει υπάρξει τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.
Συνολικότερα, στη συμφωνία για την εκταμίευση του ποσού των 285 εκατ. Ευρώ προς τη ΔΕΗ (μητρική του ΑΔΜΗΕ) προχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ παρουσία των Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.


Αποκτούν αυτόνομους σταθμούς πέντε Κυκλαδονήσια
Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη σε επίπεδο χώρας για την οποία η ΔΕΗ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως, “η χρηματοδότηση αφορά στην κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη νότια Ρόδο καθαρής ισχύος 115 MW και στην κατασκευή αναπτυξιακών έργων σε δεκαεπτά Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής σε νησιά και συγκεκριμένα σε Σαντορίνη, Λέσβο, Κάλυμνο, Σάμο, Κύθνο, Δονούσα, Ερεικούσα, Οθωνούς, Αστυπάλαια, Σκύρο, Κάρπαθο, Ικαρία, Λήμνο, Κω, Ανάφη, Σέριφο και Μεγίστη, διασφαλίζοντας τον αξιόπιστο και μακροχρόνιο ενεργειακό εφοδιασμό των νησιών αυτών και επιτυγχάνοντας την αντικατάσταση μονάδων παλαιάς τεχνολογίας με νέες πιο φιλικές προς το περιβάλλον”. Βάσει των ανωτέρω καθίσταται σαφές πως, τα πέντε Κυκλαδονήσια αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά στο δεύτερο επίπεδο των ενεργειών για την ενεργειακή αναβάθμιση του νομού, με πρώτο να αναφέρεται η Σαντορίνη, γεγονός που θα “δράσει” ανακουφιστικά μελλοντικά για τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό, στον οποίο μένουν ακόμη και σήμερα ανεξίτηλα τα “σημάδια” των προβλημάτων που αντιμετώπισε από πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει προ δύο ετών στο εργοστάσιο στην περιοχή Μονολίθι.
Η ΔΕΗ συμπληρώνει δε πως, “διατηρεί μακρόχρονη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία αποτελεί στρατηγικό χρηματοδοτικό εταίρο, υποστηρίζοντας το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου (ΔΕΗ) σε έργα μεγάλης σημασίας για την οικονομία, τους Έλληνες καταναλωτές, την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και το περιβάλλον”.
Στήριξη κι επενδύσεις στην Ελλάδα
Κατόπιν της υπογραφής των δύο νέων δανειακών συμβάσεων ο πρόεδρος της ΕΤΕπ δήλωσε πως, “Θα επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα, για να στείλουμε μήνυμα στην πραγματική οικονομία και να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση έργων που θα βοηθήσουν να λύσουμε τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας” συμπληρώνοντας παρακάτω πως, η ΕΤΕπ ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας ακόμη και μετά την κρίση, “εφόσον της ζητηθεί βέβαια”, υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να γίνει “ένα κράτος δικαίου και δημοκρατίας”. Πέραν αυτών, ο ίδιος εξέφρασε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να συνδράμει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και να προβεί σε επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και την ευρυζωνικότητα, δηλώνοντας “ανοικτός” στον διάλογο που θέλει τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Αισιόδοξα μηνύματα
Σε συνολικότερες τοποθετήσεις για το ρόλο και την παρουσία της ΕΤΕπ στη χώρα προέβησαν στη συνέχεια οι τρεις Υπουργοί, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πάνος Σκουρλέτης. Αναλυτικότερα, ο πρώτος υπογράμμισε τη χρηματοδοτική συνδρομή της εν λόγω Τράπεζας για την ολοκλήρωση του προηγούμενου ΕΣΠΑ ενώ συμπλήρωσε πως, είναι σε εξέλιξη η συζήτηση τρόπων που αφορούν σε επέκταση των εργαλείων ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη βοήθειά της.
Επιπρόσθετα, ο κ. Τσακαλώτος, επεσήμανε πως, “το σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο, την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τη συζήτηση για το χρέος και την παρουσίαση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου ως το Μάρτιο του 2016”, εκφράζοντας την πεποίθηση πως, “θα επιστρέψει η αισιοδοξία στην οικονομία”. Ο ίδιος δε, έκανε λόγο ότι η ανωτέρω εξέλιξη αποτελεί ένα μήνυμα γενικότερο για την αγορά. Πλην των τομέων που έχει γνωστοποιήσει η ΕΤΕπ την πρόθεσή της για επενδύσεις, ο Υπουργός ζήτησε να υπάρξουν ακόμη, αντίστοιχες ενέργειες και στους τομείς της Υγείας και Παιδείας.
Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε πως η παρουσία της ΕΤΕπ καθώς και οι επενδυτικές ενέργειες που η ίδια χρηματοδοτεί, “μειώνουν το κόστος λειτουργίας του συστήματος και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος”. Σημείωσε δε, πως, “οι επενδύσεις πραγματοποιούνται από εταιρείες του Δημοσίου” κάτι που μεταφράζεται στο ότι και το Δημόσιο δύναται να είναι χρήσιμο σε επίπεδο ενεργειών.

                                                                      πηγή    koinignomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου