Παρασκευή, Δεκεμβρίου 11, 2015

Στη Γαλλία, η αριστερά σηκώνει στους ώμους της την υπεράσπιση της Δημοκρατίας


Δεκεμβρίου 11th, 2015
Στη Γαλλία, η αριστερά σηκώνει στους ώμους της  την υπεράσπιση της Δημοκρατίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
0
του Γιώργου Βεργόπουλου


vergopoulos_g
Γιώργος Βεργόπουλος
Η ενότητα της αριστεράς μπροστά στο δεύτερο γύρο των Περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Μετά τα απογοητευτικά για όλα τα προοδευτικά κόμματα αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής, «η ανάσχεση της δεξιάς και της ακροδεξιάς» σύμφωνα με το εκλογικό κάλεσμα του επικεφαλής του Μετώπου της Αριστεράς  Πιερ Λοράν γίνεται στόχος επιβίωσης για την αριστερά και τη δημοκρατία αλλά και εφαλτήριο ανάκαμψης και αντεπίθεσης.
Η στήριξη στους νέους  κοινούς συνδυασμούς Σοσιαλιστών – Μετώπου Αριστεράς- Οικολόγων ακόμη και από τις δυνάμεις της ιστορικής άκρας αριστεράς και κυρίως την Λίγκα, σηματοδοτεί την αίσθηση όλων για την ιστορική σημασία των στιγμών.
Οι όροι για ένα καλό αποτέλεσμα υπάρχουν, χάρη και στο  σύστημα του γαλλικού δεύτερου γύρου στις Περιφέρειες, όπου συμμετέχουν τρεις συνδυασμοί. Γιατί το απλό άθροισμα Σοσιαλιστών – Μετώπου Αριστεράς – Οικολόγων την προηγούμενη Κυριακή είναι αρκετό για τη νίκη σε 7 από τις 13 Περιφέρειες, περιλαμβανομένου του Ιλ ντε Φράνς (Παρίσι). Ενώ διεξάγεται μια μεγάλη εκστρατεία για την αύξηση της συμμετοχής, η οποία θα ενισχύσει κυρίως τα ψηφοδέλτια της αριστεράς.
Στη μάχη ειδικά με την ακροδεξιά, η απόσυρση των Σοσιαλιστών σε 2 Περιφέρειες δημιουργεί τη δυνατότητα να εκλεγεί ο υποψήφιος του Σαρκοζί. Ωστόσο η μεταφορά του συνόλου των ψήφων της αριστεράς στις συγκεκριμένες 2 Περιφέρειες στον κεντροδεξιό υποψήφιο συναντά εσωτερικές αντιδράσεις, όχι μόνο στην ιστορική αριστερά αλλά και μέσα στους Σοσιαλιστές. Άλλωστε σε μια τρίτη περιφέρεια όπου υπερέχει σημαντικά το κόμμα της Λε Πεν, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών αρνήθηκε να αποσυρθεί, εκφράζοντας μεγάλο μέρος των τοπικών στελεχών.
Η αιτία αυτής της δυσκολίας στη συγκρότηση «δημοκρατικού μετώπου» είναι βέβαια η πολύ δεξιά ρητορική του Σαρκοζί, που στο μεταναστευτικό ζήτημα είναι πλέον δυσδιάκριτη από αυτή της Λε Πεν. Ενώ η άρνηση του Σαρκοζί να αποσύρει τους υποψήφιους του στις Περιφέρειες όπου κατετάγησαν τρίτοι, μετά τη Λε Πεν και τους Σοσιαλιστές, υπονομεύει τη λογική του φραγμού στην ακροδεξιά.
Κι όμως, η αριστερά στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, υπερασπίζεται με τις δικές της δυνάμεις τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό απέναντι στην επέλαση της ακροδεξιάς. Έτσι που ακόμη και μια προσωπική ήττα της Λε Πεν στην Περιφέρεια του Βορρά είναι εφικτή σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Και μια τέτοια νίκη, αν και θα εκλεγεί ο υποψήφιος του Σαρκοζί, θα είναι κι αυτή τελικά νίκη του κόσμου της αριστεράς.
Μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα της μιας βδομάδας, η αριστερά στη Γαλλία συσπειρώθηκε και πήρε στους ώμους της όχι μόνον τα δικά της προτάγματα αλλά και την υπεράσπιση συνολικά της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ακολουθώντας τις καλύτερες παραδόσεις της, συνεπής στη σκέψη του μεγάλου θεωρητικού και στελέχους του τότε ΚΚ Γαλλίας Νίκου Πουλαντζά για το Σοσιαλισμό και τη Δημοκρατία.
Το εξώφυλλο της σημερινής Humanite  τα λέει όλα.
                                                                                                  πηγή  enter4news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου