Τρίτη, Δεκεμβρίου 15, 2015

Παν.Σκούτας: Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας



Share Button
Παν.Σκούτας: Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας
0


Ο Παναγιώτης Σκούτας, διευθυντής του Γραφείου του Ν.Παππά, στην εκδήλωση του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου, στη Μόσχα
Το ενδιαφέρον, τόσο της ελληνικής πλευράς όσο και της ρώσικης κοινότητας για τις επενδυτικές προοπτικές που
διανοίγονται, προς όφελος και των δύο χωρών, τόνισε ο Παναγιώτης Σκούτας, διευθυντής του Γραφείου του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, μιλώντας παρουσία πλήθους Ελλήνων και Ρώσων επενδυτών σε εκδήλωση του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου, στην Μόσχα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σκούτας επισήμανε πως η συναπόφαση για τη διεξαγωγή το 2016 του Έτους Ελλάδος στη Ρωσία και του Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα, αναδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την θετική προοπτική των ρωσο-ελληνικών σχέσεων. «Η Ελληνική πλευρά δίνει έμφαση σε αυτό το γεγονός προετοιμάζοντας εκδηλώσεις στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και σε άλλες ρωσικές πόλεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν οικονομικά συνέδρια και διασκέψεις, ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών, καθώς επίσης πρωτοβουλίες επενδύσεων και σε επίπεδο περιφερειακής αυτοδιοίκησης» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «έχουν γίνει βήματα με ελπιδοφόρες προοπτικές, υπάρχει όμως ανάγκη αυτή η θέληση των κυβερνήσεων μας αλλά και των λαών μας να αρχίσει να υλοποιείται».
«Ιδιαίτερα με τη Ρωσία, οι παραδοσιακές σχέσεις φιλίας των δυο λαών, στηριγμένες σε πολιτιστικούς θρησκευτικούς και κοινωνικούς δεσμούς πολλών αιώνων, μπορούν να εκφραστούν δυναμικά στις σύγχρονες οικονομικές σχέσεις. Είναι αναντίρρητο ότι σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται την Ρωσία, την επενδυτική παρουσία των ρωσικών επιχειρήσεων. Πιστεύω όμως ότι και η Ρωσία σήμερα οικονομικά χρειάζεται την Ελλάδα», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σκούτας.
Αναφερόμενος στο οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας, σημείωσε ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους στην ΕΕ «εξασφαλίζει την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας ώστε να βγούμε από την ύφεση και διασφαλίζει την πλήρη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, με όλα τα οφέλη που αυτό προσφέρει για την οικονομία μας», επισημαίνοντας ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι ότι θα έχουμε μια σταθεροποίηση της ύφεσης 0% για τη χρονιά που τελειώνει και την επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης από το τρίτο τρίμηνο του 2016 και πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέχρι τον Μάρτιο «να οδηγηθούμε με τους δανειστές μας σε μια συμφωνία βιώσιμη για την εξυπηρέτηση του χρέους, που θα αλλάξει την όλη οικονομική πορεία της χώρας».
«Συνεπώς, είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή, να αναζητήσουμε επενδυτικές συνεργασίες. Για την κυβέρνηση μας η επίτευξη ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα» τόνισε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε πως για την ελληνική κυβέρνηση «όσο σημαντική είναι η δεδομένη συνεργασία μας με τους εταίρους μας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, άλλο τόσο σημαντική είναι η συνεργασία με επιχειρήσεις από μεγάλες οικονομίες της ευρύτερης περιοχής» και υπογράμμισε: «Η μακροπρόθεσμη πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της Ελλάδας, μοναδική σε ολόκληρα τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύεται ακόμη πιο πολύτιμη στο φως των τελευταίων γεγονότων στην περιοχή, για ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και προώθηση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο».
Ο Π. Σκούτας αναφέρθηκε στο νέο Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, που αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση τον Μάρτιο και «που θα στοχεύει στην αναχαίτιση της αποεπένδυσης που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια», στο πλαίσιο του οποίου εντάσσονται το υπό σύσταση ταμείο αξιοποίησης της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου και η θεσμοθέτηση του νέου Αναπτυξιακού νόμου, με κίνητρα για επενδύσεις. Επισήμανε ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, διασφαλίστηκε η σταθερότητα της εσωτερικής αγοράς και θα βελτιωθεί η παροχή ρευστότητας προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ και τα capital control θα πάψουν να υπάρχουν στους πρώτους μήνες του 2016 και τόνισε πως η χώρα αποτελεί βασική πύλη εισόδου στην Ευρωζώνη και σταυροδρόμι εμπορικών και επιχειρηματικών προκλήσεων. «Τα λιμάνια της και η αξιοποίηση τους όπως της Αλεξανδρουπόλεως, της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου μπορούν να αποτελέσουν μεγάλους εμπορικούς κόμβους».
«Άρα η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο ελκυστική χώρα για επενδύσεις. Και αυτό αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα μας για όλη την διεθνή κοινότητα. Το σύνολο των ενεργειών μας έχει ως γνώμονα τη διατήρηση αυτού του πλεονεκτήματος και επιδιώκουμε ευρύτερες συνεννοήσεις οικονομικές και εμπορικές συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο» συμπλήρωσε ο κ. Σκούτας.
Αναφέρθηκε, ακόμη σε μια σειρά κλάδους στους οποίους η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση και την επιτυχή υλοποίηση επενδύσεων.
Μεταξύ, άλλων αναφέρθηκε: Στην ενέργεια, όπως η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων και η διέλευση ενεργειακών αγωγών, συνεργασία στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, διύλιση πετρελαίου και παράγωγων προϊόντων. Στην καινοτομία, στην σύγχρονη τεχνολογία, στις ανανεώσιμες ενεργειακές πηγές «που αποτελούν για εμάς προτεραιότητα». Στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, τόνισε το μεγάλο ελληνικό πλεονέκτημα την ύπαρξη πολλών αγροτικών περιοχών όπου το έδαφος δεν έχει συσσωρεύσει χρόνια ρύπανση και άρα είναι οικονομικά προσφορότερη η παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Αναφέρθηκε επίσης στον τουρισμό, σημειώνοντας τις δυνατότητες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού (πολιτιστικός, θρησκευτικός, τουρισμός υγείας, συνεδριακός, συνδυασμένος με σπορ της υπαίθρου), την προσφορά υψηλότερης ποιότητας υπηρεσιών και επισημαίνοντας «το στοιχείο της σταθερότητας και ασφάλειας της χώρας και της κοινωνίας, στοιχείο που εξετάζει προσεκτικά ο υποψήφιος επισκέπτης».
«Ήδη σε μια σειρά τομέων της οικονομίας εκδηλώνεται έντονο, πρωτοφανές για τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, επενδυτικό ενδιαφέρον. Κάποιοι οικονομολόγοι προβλέπουν το λεγόμενο φαινόμενο του ελατηρίου, δηλαδή ότι η ελληνική οικονομία θα τιναχθεί με δύναμη προς τα πάνω από το τέλος του 2016 και μετά, αντιδρώντας στην πρωτοφανή συμπίεση της τελευταίας εξαετίας», ανέφερε και προσέθεσε: «Ακριβώς επειδή η επιστροφή στην ανάπτυξη στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ γρήγορη, και κατανοούμε ότι κανένας επενδυτής δεν θέλει να χάσει το χρονικό παράθυρο ευκαιρίας, το timing όπως λέγεται στην αγορά, θα θεσπίσουμε ειδικές fast track διαδικασίες αδειοδότησης, έγκρισης, στήριξης με κίνητρα των επενδύσεων».
Ανέφερε ακόμα πως οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Ρωσίας μπορούν να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σε πολλούς τομείς συνεργασίας, πέραν των εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων, επισημαίνοντας πως οι αποφάσεις της Μικτής Διακρατικής που συνήλθε στο Σότσι πριν μερικές μέρες θα βοηθήσουν στο να ξεπεραστούν εμπόδια και να ανοίξουν προοπτικές επενδυτικής συνεργασίας και κατέληξε:
« Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι επιχειρηματικές σχέσεις αποτελούν γέφυρες ευρύτερης συνεργασίας, μεταξύ των δύο λαών και των κυβερνήσεών μας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις μεταξύ μας επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράττομαι της ευκαιρίας, άλλη μια φορά, να σας ευχαριστήσω για τη ζεστή φιλοξενία και ελπίζω σε μια γόνιμη συζήτηση και από τις δυο πλευρές».
Στην εκδήλωση του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου συμμετείχε, επίσης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για θέματα Ρωσίας, Δημήτρης Βελάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου