Αυτές τις μέρες διεξάγεται η δίκη για το σκάνδαλο Siemens με συνολικά 64 παραπεμπόμενους εκ των οποίων οι 19 είναι στελέχη της Siemens και οι 14 του τότε ΟΤΕ. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο στενός σύμβουλος του Κώστα Σημίτη, Θεόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος παραδέχτηκε τον Ιούνιο του 2008 ότι το 1999 έλαβε ένα εκατομμύριο μάρκα από τη Siemens. Επίσης, ο Τάσος Μαντέλης, ο πρώην υπουργός Μεταφορών του Σημίτη, που παραδέχτηκε τον Μάιο του 2010 ότι το 1998 και το 2000 έλαβε 200.000 και 250.000 μάρκα αντίστοιχα.
Το σκάνδαλο Siemens έχει προκαλέσει ζημία στο ελληνικό δημόσιο τουλάχιστον δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ δόθηκαν περί τα 130 εκατομμύρια μάρκα για μίζες σε Έλληνες πολιτικούς, κατ’ ομολογία στελεχών της εταιρίας. Παρ’ όλα αυτά, από το 1998 μέχρι σήμερα, το σκάνδαλο αυτό δεν έχει διαλευκανθεί από την ελληνική δικαιοσύνη. Πολιτικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια φρόντισαν ώστε το σκάνδαλο να κουκουλωθεί.
Με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, συζητάμε γι’ αυτό το μέγα σκάνδαλο, μιας και ο ίδιος έχει ασχοληθεί επιστάμενα με το θέμα επί πολλά χρόνια. Μας λέει χαρακτηριστικά:
«Πρόκειται για ένα σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε πρώτα στις ΗΠΑ και μέχρι σήμερα η Siemens έχει πληρώσει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ σε δικαστικούς ή εξωδικαστικούς συμβιβασμούς. Εμπλεκόμενοι έχουν πάει ακόμα και στη φυλακή –όπως στη Νιγηρία. Αλλά στην Ελλάδα δεν έχει συμβεί τίποτα…».
Κατ’ αρχάς συζητάμε για το μέγεθος του σκανδάλου (00:21-03:57) αλλά και για τη «διευκόλυνση», όπως μας λέει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, των δυο κύριων πρωταγωνιστών, τότε στελεχών της Siemens, να διαφύγουν στο εξωτερικό (του Μιχάλη Χριστοφοράκου, τότε διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Ελλάδος και του Χρήστου Καραβέλα, διαχειριστή των «μυστικών κονδυλίων» της Siemens).
Ακολούθως συζητάμε για το άσυλο που έχει εξασφαλίσει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος από την κυβέρνηση της Γερμανίας (03:57-0:7:48).
Μας περιγράφει ο Δημήτρης Παπαδημούλης:
«Όταν πριν χρόνια πήγε μια αντιπροσωπία Ελλήνων βουλευτών να εξετάσει τον Χριστοφοράκο βρήκε εκεί μια "σφίγγα" υπό την προστασία των γερμανικών αρχών. Και δεν είναι μόνο η Siemens, και άλλες γερμανικές επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα στην Ελλάδα. Η Volkswagen, η Ferrostaal στα υποβρύχια, δυστυχώς ο κατάλογος είναι μακρύς…».
Για τις ευθύνες των δυο πρώην μόνιμων κυβερνητικών κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συζητάμε με τον Δημήτρη Παπαδημούλη από το 0:7:48 έως το 18:55.
Κατά τον Δημήτρη Παπαδημούλη:
««Υπάρχει απόφαση γερμανικού δικαστηρίου ότι η Siemens στην Ελλάδα έδινε το 10% του τζίρου της σε μίζες και από αυτό ένα 2% πήγαινε κατ’ ευθείαν στα ταμεία των δύο τότε κυβερνητικών κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Δυστυχώς, αυτή η δίκη που ξεκινάει με ταχύτητα που θυμίζει γεφύρι της Άρτας, πιθανότητα να μην βγάλει όσα ο ελληνικός λαός περιμένει γιατί στο μεταξύ έχουν σβηστεί πολλά και έχουν παιχθεί παιχνίδια για να πέσουν τα πράγματα στα μαλακά».
Ακόμα:
«Η αίσθηση που έχω είναι ότι πιάστηκαν τα μικρά ψάρια, οι πιο θρασείς και αφελείς. Οι πολύ μεγάλοι κρυβόντουσαν πίσω από χρηματιστές, αεριτζήδες επιχειρηματίες, κ.λπ., και αυτοί βρισκόντουσαν αφανείς».
Για τις ευθύνες της ΝΔ και την εμπλοκή της οικογένειας Μητσοτάκη, ειδικότερα του διεκδικητή σήμερα της ηγεσίας του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη, συζητάμε με τον Δημήτρη Παπαδημούλη από το 16:41 έως το 18:55. Όπως είναι γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαλείται για μια «δωρεά» τηλεφωνικού κέντρου αξίας 160.000 ευρώ από τον Χριστοφοράκο.
Μας λέει ο Δημήτρης Παπαδημούλης:
«Οι υπερασπιστική γραμμή είναι ότι οι προσωπικές σχέσεις υπήρχαν αλλά δεν σημαίνουν και οικονομικές δοσοληψίες. Ότι η παροχή υλικού δεν έγινε δωρεάν, αλλά ξεπληρώθηκε μετά από χρόνια και, όλως τυχαίως, όταν είχε ήδη ξεσπάσει το σκάνδαλο. Η εξεταστική όμως που εξέτασε το θέμα με μια πλειοψηφία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στη λογική “μη σκαλίζεις τα δικά μου που βρωμάνε γιατί θα σκαλίσω τα δικά σου που επίσης βρωμάνε” οδήγησε σε ένα μεγαλοπρεπές κουκούλωμα της υπόθεσης».
Στο τέλος της συνέντευξης ρωτάμε τον Δημήτρη Παπαδημούλη για το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού που έγινε με τη Siemens στα 90 εκατομμύρια ευρώ με ευθύνη του Γιάννη Στουρνάρα, νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (21:47-23:16):
«Το τραγικό είναι ότι αυτός ο λεόντειος σε βάρος του ελληνικού δημοσίου συμβιβασμός δεν υλοποιήθηκε καν από τη Siemens».
left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου