Δευτέρα, Οκτωβρίου 05, 2015

Προκαλεί παρενέργειες η διεκδίκηση 4 δισ. ευρώ της πρώην Λαϊκής από την Ελλάδα - Τί έχει να κερδίσει ο Βγενόπουλος;


Ερωτηματικά προκαλεί η προσφυγή που σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτης", κατέθεσε ο εκκαθαριστής της πρώην Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο και με την οποία αξιώνει αποζημίωση ύψους 4 δισ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο για ζημιές που υπέστη η Τράπεζα από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά το PSI και τη μεταχείριση των ελληνικών υποκαταστημάτων της από την Ελληνική Δημοκρατία.

Σε πρώτη ανάγνωση, δημιουργείται η εύλογη απορία με ποιό σκεπτικό ο εκκαθαριστής αξιώνει τώρα αποζημίωση, σχεδόν 4 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του PSI το οποίο ως γνωστόν είχε γίνει κατόπιν συνεννόησης της Ελλάδας, των πιστωτών της και των κατόχων ελληνικών ομολόγων. Εξάλλου η τότε κυπριακή κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια είχε αποδεχτεί τη συμμετοχή της Λαϊκής σε αυτό. 
Σε δεύτερο χρόνο, το πράγμα γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο, όπως σημειώνει σε νέο σχετικό δημοσίευμά του ο "Πολίτης" (3/10/2015). Ο συντάκτης σημειώνει πως η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες στη Λευκωσία που συνδέονται με "ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα έχει η συγκεκριμένη αξίωση του διαχειριστή έναντι των ιδιαιτέρως σοβαρών εκκρεμουσών υποθέσεων, ήτοι της Βγενόπουλος εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της αγωγής της Λαϊκής εναντίον του Ανδρέα Βγενόπουλου και άλλων".
Παρακάτω σημειώνεται πως "σε αναφορά - αίτηση που υπέβαλε η MIG, εκπροσωπούμενη από τους Βγενόπουλο, Μπουλούτα και Μάγειρα, προς τον εισαγγελέα του τμήματος εκδόσεων και δικαστικών συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Ιωάννη Αγγελή γίνεται εκτενής αναφορά και στην προσφυγή της Λαϊκής Τράπεζας στη διεθνή διαιτητική διαδικασία της Ουάσινγκτον”. 
Ο συντάκτης του άρθρου παραθέτει μάλιστα τμήματα της αναφοράς της MIG στην οποία ο Βγενόπουλος, εμφανιζόμενος στα πορίσματα της Κυπριακής Βουλής και Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ως υπαίτιος για την κατάρρευση της Λαϊκής, ουσιαστικά υποστηρίζει πως ένας τρίτος ανεξάρτητος φορέας, βλ. εκκαθαριστής, επιρρίπτει ευθύνες για την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας στο PSI, το οποίο είχε τη συγκατάθεση της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας: "Ο Βγενόπουλος και οι στενοί του συνεργάτες υποστηρίζουν, λοιπόν, ειδικά για το σκέλος του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, ότι η ενέργεια αυτή "αντιφάσκει διά την αναζήτηση ευθυνών προς το γεγονός ότι η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία διά του Προέδρου της (σ.σ. εννοεί το Δημήτρη Χριστόφια) συμφώνησε στην ενέργεια αυτή".
                πηγή  koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου