Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2015

Η δύσκολη άσκηση της ανακεφαλαιοποίησης.Του Στάθη Σχινά



Καθώς οι ημέρες πλησιάζουν για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των stress tests των ελληνικών τραπεζών, το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης παύει να είναι μια θεωρητική άσκηση για αναλυτές και μετατρέπεται σε ζέουσα προτεραιότητα.

Το θέμα παρουσιάζει μια ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς κάθε εξέλιξη θεωρείται πιθανή και όλες συνοδεύονται από θετικές και αρνητικές επιπτώσεις.

Το πρώτο βασικό σενάριο προσδιορίζει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης στην περιοχή των 11-12 δις ευρώ. Μια τέτοια αποτίμηση πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν μεν ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης αλλά έχουν ακόμη κάποιο ύψος ιδίων κεφαλαίων που παραμένει σημαντικό, πράγμα που σημαίνει ότι το τμήμα μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ αλλά και οι παλαιοί ιδιώτες μέτοχοι από τις προηγούμενες δύο ανακεφαλαιοποιήσεις (25+14 δις η πρωτη και 8,5 δις η δεύτερη) έχουν διατηρήσει κάποιο τμήμα της περιουσίας τους.

Σε αυτην την περίπτωση οι παλαιοί ιδιώτες μέτοχοι φέρονται διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση κατά το ποσοστό που τους αναλογεί, πράγμα που σημαίνει ότι χονδρικά θά βάλουν περί τα 3 με 4 δις ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 8 δις περίπου θα τα καλύψει το ΤΧΣ και τα μετοχικά ποσοστά θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Θα παραμείνει δηλαδή υπό ιδιωτικό έλεγχο η Eurobank, ενώ τα ποσοστά των ιδιωτών θα κινηθούν στην περιοχή του 35-40% (περίπου) στις άλλες τράπεζες με το ΤΧΣ να διαθέτει την πλειοψηφία.

Στη δεύτερη εκδοχή οι τράπεζες κρίνονται ουσιαστικά πτωχευμένες,το υφιστάμενο μετοχικό κεφάλαιο σχεδόν μηδενίζεται (ιδιωτών και ΤΧΣ) και χρησιμοποιούνται και τα 25 δις που διαθέτει το ESM για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Σε αυτήν την περίπτωση οι ιδιώτες μέτοχοι δεν πρόκειται να λάβουν μέρος στις αυξήσεις κεφαλαίου, και το ΤΧΣ θα βρεθεί με το 98-99% των μετοχών των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται πιθανότατο οι υφιστάμενες διοικήσεις τραπεζών να αποχωρήσουν και η ΕΚΤ να τοποθετήσει νέες.

Αυτός είναι ο βασικός καμβάς επί του οποίου θα διαγραφεί και το τελικό σενάριο. Το ποιό θα είναι αυτό θα το μάθουμε οριστικά σε λίγες ημέρες και επισήμως....
                                                          
                                                                    πηγή  .avantipopolo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου